Izbruh koronavirusa na največji ladji za križarjenje: potrdili najmanj 48 okužb

Koronavirus 21. Dec 202114:06 > 14:29 1 komentar
Royal Carribean: Symphony of the Seas
REUTERS/Jon Nazca

Kljub strogim protikoronskim ukrepom, ki veljajo na ladjah za križarjenje, se je na ladji podjetja Royal Caribbean, ki je največja potniška ladja na svetu, zgodil izbruh koronavirusa. Na njej so odkrili najmanj 48 primerov koronavirusa. Vsi okuženi so imeli le blage simptome ali pa nobenih.

Symphony of The Seas, največja ladja za križarjenje na svetu, ki je v lasti podjetja Royal Carribean, je na tedenskem potovanju po Karibih prevažala več kot 6.000 potnikov in posadke. Eden od gostov je bil na testu na koronavirus pozitiven, zato so se odločili za širše testiranje, je poročal CNN.

Ladja je iz pristanišča v Miamiju izplula 11. decembra, ustavila pa se je v karibskih pristaniščih St. Maarten in St. Thomas ter na zasebnem otoku podjetja, imenovanem CocoCay.

Pred izplutjem se je moralo izkrcati šest okženih, drugi pozitivni potniki – bilo jih je vsaj 48 – pa so se izkrcali 18. decembra, po končanem križarjenju.

95 odstotkov vseh ljudi na ladji je bilo polno cepljenih, med potrjenimi primeri pa je bilo cepljenih 98 odstotkov ljudi. Ni še znano, ali je za primere odgovorna nova različica koronavirusa omikron.

Pravila podjetja narekujejo, da morajo biti vsi potnika na ladji, ki so starejši od 12 let, cepljeni in ob odhodu tudi testirani. Prav tako Royal Carribean priporoča poživitveni odmerek, a ta ni obvezen. Člani posadke morajo biti medtem za delo na ladji v celoti cepljeni in testirani vsaj trikrat na teden. Necepljeni otroci morajo ob vkrcanju pokazati negativen PCR-test.

Blagi simptomi

Podjetje trdi, da izvajajo tudi druge ukrepe, med drugim redno razkuževanje in čiščenje prostorov. Zaščitne maske je treba uporabljati v vseh javnih zaprtih prostorih.

Vsak, ki je bil na testiranju pozitiven, je moral oditi v karanteno. Po informacijah podjetja so vsi imeli le blage simptome oziroma je šlo pri njih za asimptomatsko okužbo.

Izbruh je imel vpliv tudi na delnice podjetja na newyorški borzi, saj je njihova vrednost strmo padla.

Križarjenja so bila letos poleti oglaševana kot najbolj varen način potovanja, potem ko se je industrija po večmesečni zaustavitvi znova zagnala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje