Izjemno visoke temperature hromijo Brazilijo: “Izčrpan sem, težko je”

Svet 15. Nov 202310:02 0 komentarjev
Brazilija
Vročinski val v Braziliji (Foto: Pilar Olivares/REUTERS)

Brazilija je v primežu vročinskega vala. Visoke temperature, zaradi katerih so izdali rdeče opozorilo, vztrajajo že več dni, in to še pred začetkom poletja na južni polobli.

Brazilska mesta je zajel vročinski val brez primere, poroča britanski BBC. Rdeča opozorila so bila izdana za skoraj 3.000 krajev in mest po Braziliji, rekordno visoke temperature pa med drugim merijo v Riu de Janeiru.

Vročinski val bo v Braziliji vztrajal vsaj do petka.

Ljudje v Riu de Janeiru so imeli občutek, da je 58,5 stopinje Celzija. Povprečna temperatura v São Paulu pa je bila po podatkih brazilskega inštituta za meteorologijo (Inmet) v torek popoldne 37,3 stopinje Celzije.

Po podatkih vremenskega opozorilnega sistema Alerta Rio v Riu de Janeiru je bila to najvišja občutena temperatura od začetka merjenja v letu 2014, saj je presegla doslej najvišjo vrednost 58 stopinj Celzija iz lanskega februarja, navaja tiskovna agencija AFP.

Po besedah oblasti so vzrok za izjemno visoke temperature pojav el niño in podnebne spremembe. Vročinski val je Brazilijo zajel mesec dni pred začetkom poletja na južni polobli.

Raziskava Inmeta, ki je bila objavljena prejšnji teden, je pokazala, da so bile povprečne temperature v državi od julija do oktobra višje od povprečja preteklih obdobij.

Brazilija
Hlajenje v času vročinskega vala (Foto: Pilar Olivares/REUTERS)

BBC navaja še, da rdeči alarm, ki velja po dobršnem delu Brazilije, opozarja, da lahko nadpovprečno visoke temperature vztrajajo več kot pet dni in pomenijo resno nevarnost za zdravje.

“Izčrpan sem, težko je,” je za tiskovno agencijo AFP povedal 22-letni Riquelme da Silva iz São Paula. Opisal je: “Ko pridem domov, grem pod mrzlo vodo, sicer se ne morem niti pobrati, kajti tako sem utrujen. Prav tako je težko spati.” 60-letna ulična prodajalka Dora pa je povedala, da je vročina “neznosna” za vse, ki delajo zunaj.

Ker ljudje intenzivno uporabljajo klimatske in druge naprave, da bi se shladili, je poraba energije v Braziliji dosegla rekordne vrednosti, še navaja BBC.

Vplivu el niña pripisujejo tudi druge ekstremne vremenske pojave, ki so v zadnjih mesecih prizadeli Brazilijo, kot so zgodovinska suša, ki je izpraznila struge rek v Amazoniji, in močno deževje na jugu države. V Pantanalu, največjem mokrišču na svetu, pa je izjemna suša ta mesec še okrepila gozdne požare, ki so jih večinoma povzročili ljudje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!