Izpoved Wagnerjevih plačancev: Krutost skupine, otopelost od smrti in ubijanja

Svet 12. Feb 202315:22 4 komentarji
Ujeta člana skupine Wagner
Zajem zaslona/CNN

Dva nekdanja borca ruske paravojaške skupine Wagner, ki so ju zajele ukrajinske sile, sta v intervjuju za CNN razkrila podrobnosti o grozljivih prizorih med vojno. "Brez ukaza se nismo mogli umakniti, ker če ukaza ne bi izpolnili, bi nas ubili," je dejal eden od ujetnikov. Nastopala sta zakrita, da ne bi prišlo do razkritja njune identitete, in razlagala o tem, kako deluje zloglasna skupina Wagner.

V eno uro dolgem intervjuju CNN z nekdanjima borcema ruske skupine plačancev Wagner, v kateri se borijo večinoma ujetniki iz ruskih zaporov, sta zakrita sogovornika opisala razmere na bojišču in opisala grozljive trenutke v vojni.

Njune identitete zaradi varnosti niso razkrili, med intervjujem pa so bili zaradi varnosti prisotni tudi ukrajinski vojaki.

“Ranjenim ne moreš pomagati. Ukrajinci so močno streljali na nas, tako da tudi če so bili le lažje ranjeni, si moral naprej, sicer bi bil ti tisti, ko bo umrl,” je v pogovoru dejal eden od ujetnikov. Če odvržeš orožje, boš umrl, je povedal.

Evakuacije ranjenih ni bilo, je dejal. “Če si ranjen, se najprej sam odkotališ na neko nevtralno mesto, kjer ne potekajo boji, da si sam nudiš prvo pomoč,” je opisal krute razmere v skupini Wagner.

V nekaj tednih na bojišču sta imela oba le en instinkt – da preživita. Ob številnih mrtvih, saj so množično padali v spopadih, in zaradi ubijanja ukrajinskih vojakov sta otopela, pravita.

“Mislil sem, da bom kaj čutil, ko nekoga ubijem, vendar samo razmišljaš, kako boš šel naprej,” je dodal drugi.

Grobovi umrlih članov skupine Wagner
Grobovi umrlih članov skupine Wagner. Foto: REUTERS

Brutalne usmrtitve, če kdo ni upošteval navodil

V enoti Wagner nobene poteze niso smeli storiti brez ukaza. Če jih nisi spoštoval, so nadrejeni naročili, da te ubijejo. “Eden od vojakov je bil pred prvim napadom zelo prestrašen. Prejeli smo ukaz, da moramo teči naprej, vendar se je prej omejeni vojak skril za drevo in ni želel naprej. To so sporočili vodji. Odpeljali so ga 50 metrov stran od baze, kjer je moral skopati svoj grob, nato pa so ga ustrelili,” je opisal enega od takšnih primerov.

Skupino Wagner večinoma sestavljajo ruski zaporniki. Tudi intervjuvanca sta bila v zaporu, enega od njiju je čakalo še 10 let zapora zaradi umora. Ponudba vodje skupine Jevgenija Prigožina je bila – šest mesecev boja, nato pa pomilostitev in okoli 3.300 dolarjev (nekaj več kot 3.000 evrov) plačila ter čista zgodovina.

“Pretehtal sem, da je šest mesecev bolje od 10 ali 11 let, ki bi jih še lahko preživel v zaporu. Želel sem si samo novega začetka v življenju,” je dejal.

Zahodni obveščevalci in skupine za pravice zapornikov ocenjujejo, da je bilo iz zaporov Rusije rekrutiranih med 40.000 in 50.000 mož.

“Le peščica v moji enoti je šla v Wagner zaradi denarja, večina je šla, ker so imeli dolge kazni,” je dejal eden od borcev.

“Bili pa so tudi takšni, ki jim je ostalo le še 12 dni kazni, pa so vseeno šli,” je poudaril.

Prigožin je imel po njunih trditvah neomejena pooblastila, koga lahko iz zapora odpelje na bojišča.

Po rekrutaciji so jih odpeljali na vadbišče v regiji Rostov, kjer je sledilo kratko in osnovno usposabljanje z orožjem, nato pa so odšli v Ukrajino.

“Nihče ni govoril o varnosti. Rekli so nam le, da se moramo boriti šest mesecev in da je naša naloga, da se držimo v drugi obrambni vrsti,” je dejal.

“Ni bilo vredno”

Nekdanja borca menita, da ju je Rusija zavajala glede boja. “Mislili smo, da se bomo borili proti Poljakom in raznim plačancem. Mislili smo, da nihče ni ostal v ukrajinski vojski, da so vsi zapustili državo,” je dejal eden od njiju. Dodal je, da je čutil olajšanje, ko so ju ujeli.

Na vprašanje, ali bi se še enkrat odločila enako in sprejela vabilo v skupino Wagner, sta zastala.

“Mislim, da je bila izbira napačna. Nikoli do zdaj nisem sodeloval v nobeni vojaški operaciji. Sem so nas pripeljali pod lažno pretvezo,” je dejal prvi. “Mislim, da ni bilo vredno,” je dodal drugi. Oba sta rekla, da se želita vrniti v Rusijo.

“Vseeno mi je za Rusijo, ampak želim samo domov,” je dejal eden do njiju.

Kaj je skupina Wagner?

Ruska skupina Wagner, ki se je drži sloves brezkompromisne krutosti, postaja vse bolj ključni akter vojne v Ukrajini. Nastopa kot “prava bojna sila”. Po podatkih zahodnih obveščevalcev se v Ukrajini bori do 50.000 Wagnerjevih plačancev, večino pa menda predstavljajo kar kaznjenci, ki so jih rekrutirali po ruskih zaporih. Posnetki na družbenih omrežjih in posamezna pričevanja so šokantni: še posebej tisti o brutalnih usmrtitvah dezerterjev.

Preberite še: Ruska skupina Wagner: plačanci, ki se jih drži sloves brezkompromisne krutosti

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje