Več kot 15 tisoč mrtvih v Gazi, Izrael iz Dohe odpoklical pogajalce

Svet 02. Dec 202308:45 > 16:01 0 komentarjev
gAZA
Foto: PROFIMEDIA

Od konca premirja med Gazo in Izraelom je bilo v palestinski enklavi ubitih vsaj 240 ljudi. Izrael je namreč v noči na soboto napade na južni del Gaze še okrepil. Pripravljal naj bi se na novo večjo kopensko operacijo.

Časnik Times of Israel je poročal o obsežnih izraelskih kopenskih operacijah na jugu enklave, kjer so izraelske sile že v petek z letaki pozivale civiliste k umiku v Rafo ob meji z Egiptom.

V Han Junis se je od začetka izraelskega obleganja Gaze sicer zateklo veliko civilistov s severa enklave, kmalu po izteku dogovora o prekinitvi dogovora pa so izraelska letala v petek zadela tudi tarče v mestu Rafa.

Izraelska vojska je sporočila, da cilja pripadnike palestinskega gibanja Hamas in drugih terorističnih skupin, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Od skupno 400 tarč so jih izraelska letala 50 zadela na širšem območju Han Junisa, so danes sporočili iz izraelske vojske.

Dopisnik katarske televizije Al Jazeera je z območja poročal o številnih uničenih hišah, zaporedje izraelskih napadov pa naj bi sledilo vzorcu s severa enklave in nakazovalo na priprave za večjo kopensko ofenzivo.

Od petka zjutraj so v enklavi poleg 240 ubitih našteli še najmanj 650 ranjenih, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Po večurnem zatišju so se zjutraj v več izraelskih krajih blizu Gaze znova oglasile sirene, ki so svarile pred nevarnostjo raketnega napada.

V 56 dneh operacij izraelskih letalskih, kopenskih in pomorskih sil je bilo v Gazi ubitih 15.207 ljudi, ranjenih je več kot 40.000, poroča  Al Jazeera.

Po izteku dogovora o prekinitvi ognja v petek v Gazo iz Egipta ni prispela humanitarna pomoč. Mesto Rafa, kjer je edini odprti mejni prehod, je bilo v petek tudi tarča izraelskega letalstva.

Kot poroča britanski BBC, je v enklavo danes vendarle prispelo okoli 50 tovornjakov s pomočjo. Predstavnik mednarodnega odbora Rdečega križa, zadolžen za Gazo, Pascal Hundt je sicer povedal, da trenutne razmere ne dovoljujejo ustreznega humanitarnega odziva.

Izrael iz Dohe odpoklical pogajalce

Drugi dan po koncu premierja se je Izrael tudi odločil, da iz Dohe odpokliče pogajalsko ekipo obveščevalne službe Mosad. Urad izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja je kot razlog za to odločitev navedel zastoj v pogajanjih o ponovni vzpostavitvi premirja v Gazi.

Netanjahujev urad obtožuje palestinsko gibanje Hamas, da ni izpolnilo dogovorov o izpustitvi vseh žensk in otrok, ki so jih zajeli med vdorom na izraelsko ozemlje 7. oktobra.

Prekinitev ognja, za katero sta se dogovorila Izrael in Hamas in je veljala od prejšnjega petka, se je po dveh podaljšanjih iztekla v petek ob 7. uri po lokalnem času.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!