Predlog za premirje daleč od izraelskih zahtev, vojska nadaljuje napade v Rafi

Svet 06. Maj 202407:42 > 22:04 14 komentarjev
Evakuacija civilistov v Gazi
Evakuacija civilistov v Gazi (Foto: PROFIMEDIA)

Hamas je katarske in egiptovske mediatorje obvestil, da se strinjajo s predlogom za prekinitev ognja. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je medtem dejal, da predlog sicer ne izpolnjuje njihovih zahtev, vendar bodo na pogajanja k mediatorjem poslali delovno delegacijo. Netanjahu je ob tem še dejal, da je vojni kabinet sprejel odločitev o nadaljevanju vojaške operacije v Rafi, kjer vojska v vzhodnem delu mesta že izvaja usmerjene napade.

Palestinsko gibanje Hamas naj bi sprejelo pogoje za prekinitev ognja v Gazi. Kot poročajo tuji mediji, je vodja političnega krila gibanja Ismail Hanijeh katarske in egiptovske mediatorje obvestil, da se Hamas strinja z njihovim predlogom. Predstavniki Hamasa so še dejali, da je žogica sedaj na izraelski strani.

Izraelska stran je predlog preučila. Po pisanju BBC je izraelski premier Benjamin Netanjahu dejal, da predlog sicer ne izpolnjuje izraelskih zahtev, vendar bodo v Kairo na dodatna pogajanja poslali izraelsko delovno delegacijo. Neimenovani izraelski uradnik je pred tem za tiskovno agencijo Reuters dejal, da je Hamas pristal na milejši egiptovski predlog, ki za Izrael ni sprejemljiv.

Egiptovsko-katarski predlog naj bi po navedbah palestinskega gibanja predvideval tri faze, njegov cilj pa je trajna prekinitev sovražnosti. Vsaka faza naj bi trajala 42 dni. V prvi fazi naj bi se razseljeni prebivalci Gaze vrnili na svoje domove. Ob tem bi Hamas za vsakih 50 izpuščenih palestinskih zapornikov izpustil po eno talko. V drugi fazi bi gibanje izpustilo vse moške talce v zameno za nedoločeno število palestinskih zapornikov, izraelska vojska pa bi se tudi v celoti umaknila iz enklave. Tretja faza naj bi vključevala začetek izvajanja načrta za obnovo uničenega območja, navaja katarska televizija Al Jazeera.

Po novici o Hamasovemu sprejemu predloga je po mestih širom Gaze za nekaj časa zavladalo veselje. Ljudje so se z zastavami in ob glasnem proslavljanju zbrali na ulicah.

Veselje v Rafi ob novici, da je Hamas sprejel predlog za prekinitev ognja
Veselje v Rafi ob novici, da je Hamas sprejel predlog za prekinitev ognja (Foto: PROFIMEDIA)

Vojska začela operacije v Rafi

Netanjahu je ob tem še dejal, da je vojni kabinet sprejel odločitev, da bodo v Rafi nadaljevali z vojaško operacijo. Tako je vojska na omrežju X sporočila, da v vzhodnem delu Rafe izvaja usmerjene napade na Hamasove cilje.

Poročila o izraelskih napadih na vzhod Rafe so sicer iz mesta na jugu Gaze prihajala že popoldne. “Območji, ki sta bili tarči izraelskih napadov, sta v bližini mednarodnega letališča v Gazi, območja Al Šuka, Abu Halava, ulice Salahedin in soseske Salam,” je za AFP povedal tiskovni predstavnik civilne zaščite v Gazi. Napade je potrdil tudi predstavnik palestinskega Rdečega polmeseca, kjer informacij o morebitnih žrtvah niso prejeli.

Izrael je prebivalce vzhodne Rafe dopoldne pozival, naj se umaknejo v šotorska naselja v bližnjih mestih Han Junis in Al Muvasi, poroča BBC. Vojska je dodala, da civiliste k umiku spodbujajo s plakati, SMS-sporočili, telefonskimi klici in objavami na družbenih omrežjih. Po poročanju BBC je vojska odvrgla letake nad vzhodnim delom Rafe in z njimi pozvala k evakuaciji proti manjšemu obmorskemu kraju Al Mavasi.

Po navedbah izraelske vojske gre le za začasen ukrep, skupno pa želi z območja umakniti približno 100.000 civilistov. V Rafi, ki je doslej veljala za “varno” območje, po podatkih Unicefa živi 1,2 milijona Palestincev oziroma 20.000 ljudi na kvadratni kilometer. Mesto na jugu Gaze je po prihodu beguncev z drugih delov palestinske enklave skoraj gosteje poseljeno od New Yorka.

Palestinci se umikajo iz Rafe po izraelskem opozorilu Palestinci se umikajo iz Rafe po izraelskem opozorilu
Palestinci se umikajo iz Rafe po izraelskem opozorilu (Foto: PROFIMEDIA)
Palestinci se umikajo iz Rafe po izraelskem opozorilu Palestinci se umikajo iz Rafe po izraelskem opozorilu
Palestinci se umikajo iz Rafe po izraelskem opozorilu (Foto: PROFIMEDIA)
Palestinci se umikajo iz Rafe po izraelskem opozorilu Palestinci se umikajo iz Rafe po izraelskem opozorilu
Palestinci se umikajo iz Rafe po izraelskem opozorilu (Foto: PROFIMEDIA)
Evakuacija iz Rafe Evakuacija iz Rafe
Foto: Hatem Khaled/REUTERS
Letak s pozivom k evakuaciji. Letak s pozivom k evakuaciji.
Letak s pozivom k evakuaciji. (Foto: PROFIMEDIA)
Palestinci se umikajo iz Rafe po izraelskem opozorilu Palestinci se umikajo iz Rafe po izraelskem opozorilu
Palestinci se umikajo iz Rafe po izraelskem opozorilu (Foto: PROFIMEDIA)
Palestinci se umikajo iz Rafe po izraelskem opozorilu Palestinci se umikajo iz Rafe po izraelskem opozorilu
Palestinci se umikajo iz Rafe po izraelskem opozorilu (Foto: PROFIMEDIA)

Med njimi je tudi 600.000 otrok. Kot je opozorila izvršna direktorica Unicefa Catherine Russell, je Rafa zdaj mesto otrok, ki nikjer v Gazi nimajo varnega pribežališča. “Če se bodo tu začele obsežne vojaške operacije, otroci ne bodo ogroženi le zaradi nasilja, temveč tudi zaradi kaosa in panike,” je posvarila izvršna direktorica Unicefa. Ob tem je izpostavila, da je v mestu več sto tisoč poškodovanih, bolnih, podhranjenih, travmatiziranih ali invalidnih otrok, ki jih je treba zaščititi.

Mnogi Palestinci so medtem že zbežali iz Rafe, ki je bila tudi ponoči tarča zračnih napadov. V njih je umrlo najmanj 22 ljudi, od tega osem otrok. Povod za nočne napade na Rafo je bil nedeljski raketni napad na mejnem prehodu Kerem Šalom, za katerega je odgovornost prevzelo oboroženo krilo Hamasa. V napadu so bili ubiti trije izraelski vojaki.

Skupno število smrtnih žrtev sedemmesečne ofenzive v Gazi je okoli 34.735 ljudi, od tega več kot 14.000 otrok. Ob tem je po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi ranjenih še 78.108 ljudi.

Otroci v begunskem taborišču v Rafi
Otroci v begunskem taborišču v Rafi (Foto: REUTERS/Mohammed Salem)

Svetovni voditelji medtem obsojajo izraelske pozive k evakuaciji iz Rafe. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borell je poziv označil za nesprejemljivega in Izrael pozval k spoštovanju resolucije ZN, ki predvideva začasno ustavitev spopadov. “Izraelski ukazi za evakuacijo civilistov v Rafi napovedujejo najhujše: še več vojne in lakote,” je zapisal na družbenem omrežju X.

Palestinsko predsedstvo na zasedenem Zahodnem bregu je ZDA pozvalo, naj ofenzivo prepreči. “Ameriško vlado pozivamo, naj nemudoma posreduje in prepreči ta pokol,” je po poročanju palestinske tiskovne agencije Wafa zapisalo predsedstvo. Iz Bele hiše so medtem sporočili, da sta predsednik Joe Biden in izraelski premier Benjamin Netanjahu opravila telefonski pogovor. Po pisanju CNN naj bi izraelski premier obljubil ponovno odprtje mejnega prehoda Kerem Šalom v bližini Rafe za humanitarne konvoje. “Predsednik Biden je ponovil svoje jasno stališče glede Rafe,” so navedli v Beli hiši in dodali, da sta se voditelja pogovarjala tudi o mirovnih pogajanjih.

Francosko zunanje ministrstvo je medtem opozorilo, da je prisilna razselitev civilistov po mednarodnem pravu vojni zločin. Ob tem so izrazili “odločno nasprotovanje” izraelskim načrtom za začetek kopenske ofenzive na mesto, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vse ostreje na meji z Libanonom

Zaostrujejo se tudi razmere na izraelsko-libanonski meji, potem ko je izraelsko letalstvo v napadu na jugu Libanona ubilo štiri člane iste družine. Pozneje so izraelska letala izvedla še napade na območja blizu libanonsko-sirske meje, ki veljajo za utrdbo šiitske skupine Hezbolah, ki od oktobra redno obstreljuje severni Izrael.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje