Izrael z novimi napadi na Gazo, kjer je umrlo že skoraj 34 tisoč ljudi

Svet 14. Apr 202413:11 0 komentarjev
Gaza
Foto: Ramadan Abed/REUTERS

Gibanje Hamas je zavrnilo izraelski predlog za prekinitev ognja v Gazi. Izrael tako nadaljuje obleganje, v palestinski enklavi je doslej umrlo že skoraj 34 tisoč ljudi.

Palestinski Hamas je zavrnil zadnji izraelski predlog za prekinitev ognja v Gazi, je danes sporočila izraelska obveščevalna služba Mosad.

Ob tem so napovedali nadaljevanje vojne v Gazi, kjer so izraelske sile tudi ponoči nadaljevale z vojaškimi operacijami.

Mosad, ki se je v egiptovskem Kairu udeleževal pogajanj o premirju, je prek urada izraelskega premierja Hamas obtožil, da noče humanitarnega premirja ter si namesto tega v luči napetosti v zvezi z Iranom prizadeva za zaostritev regionalnega konflikta.

“Izrael si bo še naprej z vso silo prizadeval za uresničitev ciljev vojne s Hamasom,” je prek omrežja X še sporočil Mosad in spomnil na usodo 133 talcev, ki naj bi še bili v Gazi.

Izrael je kljub nočnim napadom iz Irana nadaljeval obstreljevanje palestinske enklave. Kot navaja katarska televizija Al Džazira, je bilo v napadih na begunsko taborišče Nuseirat uničenih več stanovanjskih objektov.

Hamas je sicer že v torek sporočil, da Izrael v novem predlogu o prekinitvi ognja v Gazi ni odgovoril na nobeno od njihovih zahtev. Kljub temu so dodali, da preučujejo predlog o premirju, ki pa bi po njihovem mnenju moralo biti stalno in vključevati umik izraelskih sil iz Gaze.

Sprti strani se prek posrednikov pogovarjata o sklenitvi premirja, ki bi ustavilo izraelsko ofenzivo. Del morebitnega dogovora pa bo predvidoma tudi izmenjava izraelskih talcev ter palestinskih ujetnikov ter okrepitev dobav pomoči za Gazo.

Na območju Gaze je od začetka vojne po napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra doslej umrlo najmanj 33.729 ljudi, 76.371 je bilo ranjenih, so danes sporočili z ministrstva za zdravje v enklavi. Najmanj 43 ljudi je bilo po navedbah ministrstva ubitih v zadnjih 24 urah.

Iran je ponoči proti Izraelu izstrelil več kot 300 brezpilotnih letal in raket, a je večino izraelska vojska prestregla. Smrtnih žrtev ni bilo. Dogajanje lahko spremljate na tej povezavi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!