Izraelska vojska: Ključno bojno opremo smo že poslali na ustrezne lokacije

Svet 14. Okt 202306:30 > 18:45 21 komentarjev
Izraelski tanki
Violeta Santos Moura/REUTERS

En teden po napadu Hamasa na Izrael se nasilje nadaljuje. Prebivalci Gaze tudi po izteku 24-urnega roka za evakuacijo, ki ga je izraelska vojska izdala v petek in nato podaljšala do danes, množično bežijo na jug območja pred napovedano kopensko ofenzivo. Iz Gaze poročajo o novih izraelskih napadih, tudi na humanitarni konvoj. Med žrtvami so ženske in otroci. Izraelska vojska je napovedala skorajšnjo obsežno ofenzivo.

Humanitarna kriza v Gazi se poglablja, v spopadih pa je doslej na obeh straneh umrlo več kot 3.500 ljudi.

Na severu Gaze je bil na eni od evakuacijskih poti v petek popoldne napaden konvoj palestinskih civilistov. Po podatkih palestinskega ministrstva za zdravje je bilo med begom na območju Gaze ubitih 70 ljudi. Krivdo za napad je ministrstvo pripisalo Izraelu.

V izraelskih zračnih napadih na območje Gaze naj bi bili ubiti tudi talci, ki jih je Hamas zajel med napadi pred tednom dni. Skupno je umrlo že 22 talcev, samo v zadnjih 24 urah devet, je sporočilo oboroženo krilo Hamasa. Po izraelskih ocenah je v rokah Hamasa kakih 150 ljudi, med katerimi so tudi tujci. Hamas je medtem nadaljeval raketne napade na Izrael. Opozorila pred napadi so se sprožila v Tel Avivu in na jugu Izraela.

Izraelska vojska je v obstreljevanju območja Gaze v zadnjih 24 urah po navedbah tamkajšnjega ministrstva za zdravje ubila 324 ljudi, od tega 126 otrok. V tednu dni napadov pa je bilo na območju Gaze ubitih 2215 Palestincev, med njimi 724 otrok. Ranjenih je bilo več kot 8700 ljudi. V napadih pripadnikov Hamas je na izraelski strani umrlo več kot 1300 ljudi, 3400 je bilo ranjenih.

Najnovejše:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje