Svetovalec Netanjahuja: Vojna s skrajnim gibanjem Hamas je maraton in ne sprint

Svet 02. Jan 202416:06 > 17:38 2 komentarja
Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Foto: PROFIMEDIA)

Izraelska vojska je davi znova napadla cilje v Libanonu in Siriji. Kot je sporočila, so rakete na libanonsko vas Jaroun v bližini izraelsko-libanonske meje izstrelili, ker naj bi na tem območju delovale enote šiitskega gibanja Hezbolah, razlog za napad na predmestje sirske prestolnice Damask pa ni znan, poročajo tuje tiskovne agencije. Svetovalec predsednika izraelske vlade Benjamina Netanjahuja je medtem sporočil, da si morajo izraelski vojaki odpočiti, da bodo lahko v prihodnjih mesecih nadaljevali boje.

Izraelska vojska je domnevne položaje borcev Hezbolaha na meji med državama napadla po tem, ko je to šiitsko gibanje napadlo položaje izraelske vojske v bližini izraelske vasi Sarit, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Od začetka izraelske invazije v Gazi oktobra lani sta se Hezbolah in izraelska vojska že večkrat spopadli. Po navedbah Hezbolaha je življenje v izraelskih napadih izgubilo 140 borcev, po podatkih libanonske civilne zaščite je umrlo še nekaj deset ljudi več. Izraelske oblasti pa so zabeležile, da je v napadih Hezbolaha na severni Izrael umrlo šest pripadnikov vojske in dva civilista.

Izraelska vojska je davi po poročanju sirijskih medijev napadla tudi predmestje sirijske prestolnice Damask. Po navedbah sirskega observatorija za človekove pravice s sedežem v Londonu je Izrael tako kot pri napadu na južni Libanon ciljal položaje borcev Hezbolaha v bližini kraja Kanaker

Bašir al Asad
Bašir al Asad (Foto: PROFIMEDIA)

Sirska tiskovna agencija SANA poroča, da je izraelska vojska napad izvedla iz okupirane Golanske planote in zadela številne cilje v okolici Damaska. Posledica napada naj bi bila po neuradnih informacijah le gmotna škoda.

Izraelske oblasti po navedbah francoske tiskovne agencije AFP redko omenjajo obstreljevanje Sirije, vztrajno pa ponavljajo, da ne bodo dovolile Iranu, ki podpira sirskega predsednika Bašarja Al Asada, da bi v regiji povečal svoj vpliv.

Izraelska vojska je danes izvedla tudi racije na palestinskem Zahodnem bregu, v katerih so bili ubiti štirje Palestinci. Palestinska tiskovna agencija Wafa poroča, da so Izraelci štiri moške v bližini mesteca Azun ustrelili, po tem ko naj bi se ti spopadli s pripadniki vojske.

Vojna z gibanjem Hamas je “maraton in ne sprint”

Svetovalec predsednika izraelske vlade Benjamina Netanjahuja Mark Regev je sporočil, da Izrael umika del svojih enot z območja Gaze. Kot je pojasnil v pogovoru za televizijo Sky News, je vojna s palestinskim skrajnim gibanjem Hamas “maraton in ne sprint”, izraelski vojaki pa si morajo odpočiti, da bodo lahko v prihodnjih mesecih nadaljevali boje.

“Ker je Hamas oktobra napadel kraje ob meji in izvedel pokol, se mora vojna končati z uničenjem Hamasovih vojaških zmožnosti,” je ponovil stališče Izraela. Dodal je, da Gaza ne sme več biti enklava nasilja, ki ogroža njene sosede, poroča britanski BBC.

O prihodnosti Gaze po koncu izraelske ofenzive naj bi razpravljal izraelski vojni kabinet, ki se bo po navedbah neimenovanih virov sešel drevi. Po poročanju BBC so izraelsko vlado v preteklosti številni kritizirali ravno zaradi tega, ker se ni posvečala temu vprašanju.

ZDA, ki veljajo za eno najtesnejših zaveznic Izraela, so Netanjahuja že večkrat pozvala, naj pripravi načrt glede Gaze po koncu ofenzive. Ameriški državni sekretar Antony Blinken bo Bližnji vzhod sicer znova obiskal v prihodnjih dneh.

Izraelska vlada je doslej zagovarjala stališče, da se prebivalci Gaze po koncu invazije vrnejo v svoje domove, v preteklih dneh pa sta tako finančni minister Bezalel Smotrič kot tudi minister za nacionalno varnost Itamar Ben Gvir pozvala Palestince, naj trajno zapustijo Gazo. Smotrič in Ben Gvir v izraelskem vojnem kabinetu zagovarjata najbolj skrajna stališča.

Gaza
Humanitarna kriza v Gazi (Foto: PROFIMEDIA)

Razseljenih 1,4 od 1,9 milijona prebivalstva enklave

Palestinsko ministrstvo za zdravje je danes sporočilo, da je izraelska vojska od oktobra v Gazi ubila 22.185 ljudi, od tega samo v zadnjem dnevu več kot 200. Več kot 57.000 jih je bilo v izraelskih napadih ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ministrstvo za izobraževanje, ki deluje pod okriljem palestinskega gibanja Hamas, je medtem sporočilo, da je bilo od začetka izraelske vojaške invazije v Gazi ubitih več kot 4000 učencev. Poleg tega je izraelska vojska v enklavi ubila 221 učiteljev in šolskih uslužbencev ter poškodovala ali uničila več kot 330 šolskih poslopij.

Po najnovejših podatkih Združenih narodov je v Gazi notranje razseljenih 1,4 od 1,9 milijona prebivalstva enklave, ki se v iskanju zavetja pred obstreljevanjem pogosto zatečejo v šole, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje