Jair Bolsonaro osem let ne sme kandidirati za javno funkcijo v Braziliji

Svet 30. Jun 202319:12 2 komentarja
Jair Bolsonaro
Foto: REUTERS/Diego Vara

Brazilsko vrhovno volilno sodišče je odločilo, da nekdanji predsednik Jair Bolsonaro naslednjih osem let ne sme kandidirati za javno funkcijo.

Jairja Bolsonara so spoznali za krivega zlorabe oblasti pred lanskimi predsedniškimi volitvami, poroča BBC. Obtožili so ga spodkopavanja brazilske demokracije z lažnimi trditvami, da so elektronske glasovnice ranljive za vdore in goljufije.

Odvetniki Bolsonara se bodo najverjetneje pritožili na razsodbo. Če pa bo ta obveljala, Bolsonaro ne bo mogel sodelovati na naslednjih predsedniških volitvah leta 2026. Leta 2030 bo lahko ponovno kandidiral. Prav tako ne bo smel kandidirati na občinskih volitvah leta 2024 in 2028.

Primer se je nanašal na govor Bolsonara iz leta 2022, ko je bil še predsednik. 18. julija je namreč tuje diplomate povabil v svojo rezidenco v prestolnici Brasilia in zatrdil, da so elektronski glasovalni stroji ranljivi za goljufije.

Bolsonaro je pozneje zatrdil, da je “preprosto razložil, kako potekajo volitve v Braziliji” in ni kritiziral ali napadal volilnega sistema. Govor so objavili med polarizirano predsedniško kampanjo, v kateri je nasproti Bolsonara stal levičar Luiz Inacio Lula da Silva.

Volitve so se končale v drugem krogu, ko je z izjemno majhno razliko zmagal Lula. Bolsonaro ni nikoli javno priznal poraza, državo pa je zapustil dva dni, preden je Lula prisegel kot predsednik.

Njegovi privrženci, ki se niso strinjali z izidom volitev, so 8. januarja vdrli v brazilski kongres, predsedniško palačo in stavbo vrhovnega sodišča.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje