Japonski ribiči bodo izpuste vode iz Fukušime poskušali ustaviti s tožbo

Svet 04. Sep 202316:23 0 komentarjev
Japonski ribiči bodo izpuste vode iz Fukušime poskušali ustaviti s tožbo.
Japonski ribiči bodo izpuste vode iz Fukušime poskušali ustaviti s tožbo. (Foto: PROFIMEDIA)

Več kot 100 japonskih ribičev in prebivalcev, ki živijo okoli jedrske elektrarne Fukušima, bo ta teden z vložitvijo tožbe poskušalo ustaviti izpuščanje hladilne vode iz poškodovane nuklearke v Pacifik. Tožniki izpostavljajo prelomljeno obljubo oblasti in opozarjajo, da bo izpuščanje vode prizadetim v nesreči leta 2011 prineslo nove težave.

Potres in cunami sta pred 12 leti terjala okoli 18.000 življenj, ob tem pa je v jedrski elektrarni v Fukušimi prišlo do taljenja jedra treh reaktorjev. Vode, ki so jo uporabili za hlajenje ostankov še vedno zelo radioaktivnih reaktorjev, so v Pacifik začeli izpuščati 24. avgusta.

Odločitev japonskih oblasti je naletela na številna nasprotovanja, med drugim japonskih ribičev, ki se bojijo, da bo izpuščanje vode v morje izničilo vse napore, ki so jih v zadnjih 12 letih vlagali v utrditev njihove industrije.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP bo več kot 100 tožnikov v petek vložilo tožbo, s katero bodo poskušali zaustaviti izpuščanje vode.

“Vlada ni držala obljube, da se bo pred takšno potezo pridobila soglasje ribičev. Gre za napačno odločitev, ki ji nasprotujejo ne le ribiči v Fukušimi, ampak v celotni državi,” je v imenu tožnikov izpostavila Sugie Tanji. Kot je dodala, je izpuščanje vode v Pacifik nedopustno, tistim, ki jih je prizadela katastrofa leta 2011, pa bo po njenih besedah prinesla še dodatno trpljenje.

Protestniki v Južni Koreji.
Proti izpustu radioaktivne vode so protestirali tudi v Južni Koreji. (Foto: Kim Hong-Ji/REUTERS)

Kitajska v prepoved japonske morske hrane

Potezi japonskih oblasti ostro nasprotuje tudi Kitajska, ki je med drugim prepovedala uvoz japonske morske hrane.

Zaradi prepovedi je japonska vlada danes napovedala dodatno državno pomoč ribiškemu sektorju. Sprva je namerava država sektor podpreti z 80 milijardami jenov (506 milijonov evrov), danes pa je premier Fumio Kishida napovedal dodatnih 20,7 milijarde jenov pomoči, da bi minimizirali škodo v panogi.

“Pomoč, ki zdaj znaša 100,7 milijarde jenov, odraža vladno odločenost, da zaščiti sektor, ki ga je že prizadela jedrska katastrofa leta 2011 v Fukušimi,” premierja povzema agencija. Kot še navaja AFP, so bili japonski uradniki v zadnjem tednu bombardirani s klici s Kitajske. Mestne oblasti v Tokiu so jih med 24. in 31. avgustom zabeležile 34.300.

Japonske oblasti se medtem trudijo pomiriti javnost, da so ribe in drugi morski proizvodi varni. Prejšnji teden sta Kishida in ameriški odposlanec na Japonskem Rahm Emanuel pred televizijskimi kamerami jedla ribo iz Fukušime, še poroča AFP.

Japonski ribiči bodo izpuste vode iz Fukušime poskušali ustaviti s tožbo.
Japonski ribiči bodo izpuste vode iz Fukušime poskušali ustaviti s tožbo. (Foto: PROFIMEDIA)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!