Je to najtežja služba na svetu? (VIDEO)

N1 video 13. Feb 202411:29 1 komentar

Delavci v sibirski zimi pri ekstremnih temperaturah vzdržujejo ogromna plovila.

Na ruskem daljnem vzhodu, kjer se temperature spustijo do skrajnih  minus 50 °C, je ladjedelnica, v kateri delavci vsak dan postanejo resnični junaki.

Njihova naloga je ne le vzdrževanje ogromnih plovil, temveč rezanje poti skozi debeli led, ki pokriva vodne površine, kar zahteva izjemno vzdržljivost, pogum in predanost delu.

Postopek “vimorozka” je naporno in dolgočasno delo, ki traja več tednov v najtežjih razmerah na svetu, saj se temperature spustijo do minus 50 stopinj Celzija, piše Reuters. Gre za postopek odmrzovanja ali odtaljevanja ladijskih poti, ki so zamrznjene zaradi ekstremno nizkih temperatur.

Delavci odstranjujejo led, ki obdaja ladje, in iščejo dele, ki jih je treba popraviti. Plovila so v zimskih mesecih zasidrana v pristanišču Jakutsk na bregovih reke Lene, ki je poleti gonilna sila sibirskega gospodarstva.

Domačini Jakutska, ki leži pet tisoč kilometrov od Moskve in slovi kot najbolj mrzel kraj na svetu, so to delo označili kot eno najtežjih na svetu, vendar delavci sami pravijo, da je vse odvisno od perspektive.

“Oblečeš se primerno, in to je to. Ko prideš (v ogrevano stavbo) in se slečeš, je kot v savni, para se dviga iz tebe,” je za Reuters povedal 48-letni delavec Mihail Klus. “Mislim, da to ni najtežje delo – obstajajo še težja, verjetno pa je eno od najtežjih … Človek mora samo imeti rad mraz,” je dodal v smehu.

Delo zahteva ne le izjemno natančnost in moč, temveč tudi vzdržljivost. “Včasih, ko si ves premražen, doživljaš zelo negativna čustva,” je povedal 22-letni Artyom Kovalec. “Čutiš, kako je premrzlo za delo, zato želiš domov, nekaj pojesti in se sprostiti. Moraš se imeti zelo pod nadzorom in se spraviti v red,” je še povedal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje