300 milijonov evropskih evrov za popoplavno obnovo na vladi pričakujejo decembra

N1 video 24. Maj 202409:57 > 11:23 6 komentarjev
Raduha na dan solidarnosti
Raduha na dan solidarnosti, avgust 2023 (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Ministri Aleksander Jevšek, Jože Novak in Alenka Bratušek so predstavili program za odpravo posledic škode, ki je nastala med poplavami avgusta lani. Vlada je program sprejela pretekli teden, včeraj pa so sprejeli še program za državne ceste in železnice. Za odpravo škode na stvareh vlada namenja 2,33 milijarde evrov, za odpravo škode na cestni in železniški infrastrukturi pa 824,3 milijona evrov.

Minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek, minister za naravne vire in prostor Jože Novak in ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek so predstavili program odprave posledic neposredne škode zaradi poplav in plazov avgusta 2023 ter na cestni in železniški infrastrukturi.

Program sestavljajo tri področja. Prvo se nanaša na nadomestne gradnje. Drugo področje vključuje občinsko infrastrukturo, ceste in drugo infrastrukturo, javne stavbe, šole, vrtce, tretje pa sanacijo vodotokov s trajnimi ukrepi, ki bodo dolgoročno povečali poplavno varnost, so že pred tem pojasnili na vladi. Sestavni del programa je tudi predhodni dokument. Vlada je namreč zaradi obsežnosti poplav in povzročene škode s ciljem prizadetim prebivalcem čim prej zagotoviti del pomoči že septembra lani potrdila predhodni program odprave posledic neposredne škode na stvareh.

Jevšek: Dodatnih 300 milijonov bi lahko odobrili decembra

Slovenija je za obnovo po katastrofalnih popravah Bruselj zaprosila za 400 milijonov evrov pomoči. Evropska komisija pa je Sloveniji konec lanskega leta že izplačala 100 milijonov pomoči iz solidarnostnega sklada EU. “Ta denar smo že porabili,” je na današnji vladni novinarski konferenci povedal minister za kohezijo Jevšek.

Država tako pričakuje še 300 milijonov evrov nepovratnih sredstev. “To mora zdaj najprej odobriti Evropska komisija. Nato bo o tem odločal Svet Evrope, za njim pa še Evropski parlament, ki da dokončno odločitev. Glede vloge smo dobili nekaj vprašanj, a je ta zdaj popolna, postopek pa poteka normalno,” je o proceduri povedal minister. Pričakuje, da bo sredstva odobril parlament odobril decembra, torej že v novi sestavi. Pravila določajo, da bo morala Slovenija ta denar porabiti v roku 18 mesecev. Zato zdaj na ministrstvu pripravljajo ekipo, ki bo odgovorna zanj.

“Večina ljudi že dobila povrnjeno škodo”

Vlada je v sodelovanju z občinami in drugimi akterji že pripravila spisek projektov, ki bodo del obnove po poplavah, je povedal minister Novak in spomnil, da je vlada 16. maja nato sprejela program obnove. Ta je skupno vreden 2,33 milijarde evrov. Minister je poudaril, da bodo z junijem zaključili vse izredne ukrepe na vodah. “Vse reke so zdaj pretočne in urejene tako, da niso več poplavno ogrožene. Trajne rešitve, ki bodo odporne na podnebne spremembe, pa so del petletnega programa,” je rekel.

Od 2,33 milijarde evrov je 100 milijonov po Novakovih besedah namenjenih obnovi občinske infrastrukture in sanaciji plazov, 120 milijonov pa obnovi vodne infrastrukture. Za stanovanja in poslovne objekte, ki so jih poškodovale poplave, so namenili 50 milijonov evrov. Vrednost nadomestitvenih gradenj so ocenili na 70 milijonov evrov. Za obnovo kulturne dediščine, ki je v lasti občin in zasebnikov, namenjajo 16 milijonov evrov, za objekte, namenjene varstvu narave, pa milijon. Štiri milijone so rezervirali za podporne dejavnosti, gre predvsem za stroške delovanja tehnične pisarne. Minister Novak je pojasnil, da navedene številke predstavljajo vrednost petletnega programa popoplavne obnove.

“S tem programom je vlada zagotovila sredstva, da se lahko vsi tisti programi, ki so bili začasno financirani v zadnjem obdobju, nadaljujejo, občine nimajo več skrbi,” je izpostavil minister in dodal, da bo glavni ključ hitrosti pridobivanja teh sredstev pripravljena dokumentacija.

Kako bodo občine prišle do tega denarja? Novak je odgovoril, da so občine že podale svoje ocene, na njihovi podlagi pa so pripravili ta program. “Denar je na voljo že v letošnjem letu,” je dodal.

Minister je še poudaril, da so ljudje praktično povsod v naprej dobili predplačila za škodo, ki je nastala na objektih. “Zdaj izdajamo zadnja sklepe za predplačila za tiste, pri katerih nismo mogli priti do podatkov,” je rekel. “Od zdaj naprej potekajo poračuni za končno škodo, kot je določeno v zakonu. Ljudem glede tega ni treba narediti nič,” je še povedal. Glede nadomestitvenih gradenj pa je Novak povedal, da sta tehnična pisarna in vladna služba za obnovo anketirali že vse lastnike poškodovanih nepremičnin.

Ne gre le za prevoznost, ampak tudi izboljšave

Ministrica za infrastrukturo Bratušek pa je izpostavila, da je vlada včeraj sprejela tudi program obnove, namenjen cestam in železnicam. Ta je ocenjen na 824,3 milijona evrov. Vanj sta vključena dva projekta na železnicah, in sicer bohinjska proga v dolžini 30 kilometrov od Jesenic do Bohinjske Bistrice ter koroška proga v dolžini približno 20 kilometrov od Svetega Danijela do meje z Avstrijo.

Na področju cestne infrastrukture program vključuje 48 projektov za rekonstrukcijo in obnovo cest ter 23 projektov za premostitvene objekte oziroma mostove. “Teh je sicer nekoliko več, saj trije od 23 projektov vključujejo več manjših projektov v enem, ki je izkazan v proračunu,” je pojasnila. Predhodni program je obsegal 1.800 kilometrov cest, ki so potrebne rekonstrukcije in obnove, končni program pa obsega 1.984 kilometrov cest. Na 690 kilometrih od teh so bile, kot je dejala, opravljene intervencije za vzpostavitev prevoznosti.

Program je pripravila direkcija za infrastrukturo na ministrstvu za infrastrukturo. Pravice porabe za izvedbo programa se bodo letos zagotovile z razporeditvijo sredstev iz splošne proračunske rezervacije. V letih od 2025 do 2028 pa se bodo zagotavljale v okviru državnega proračuna oz. iz sredstev sklada za obnovo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje