Je uporaba zdravil za hujšanje povezana s pogostejšimi samomorilnimi mislimi?

Svet 12. Jul 202312:18 0 komentarjev
Zdravilo za zdravljenje sladkorne bolezni Ozempic.
Zdravilo za zdravljenje sladkorne bolezni Ozempic. (Foto: PROFIMEDIA)

Evropska agencija za zdravila (Ema) preverja tri razširjena zdravila za hujšanje, potem ko so se pojavila poročila o domnevnih samomorilnih mislih in samopoškodbah pri uporabnikih, je v torek sporočila agencija. Gre za semaglutida Ozempic in Wegovy ter liraglutid Saxenda, ki se sicer prvenstveno uporabljajo za zdravljenje sladkorne bolezni.

Kljub temu so ti t. i. agonisti receptorjev GLP-1 postali priljubljeni kot zdravila za hujšanje, pri čemer zdravniki opozarjajo na morebitne stranske učinke in pomanjkljivosti. Njihov pregled je sprožila islandska agencija za zdravila, ki je prejela poročila o samomorilnih mislih in samopoškodbah pri uporabnikih, je sporočila Ema.

Ob tem je navedla, da so doslej pridobili 150 poročil o možnih primerih, a opozorila, da še ni jasno, ali so ti primeri povezani z zdravili samimi ali z osnovnimi boleznimi njihovih uporabnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Saxenda in Wegovy sta v EU odobreni kot zdravili za uravnavanje telesne teže, medtem ko se Ozempic uporablja za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2, brez dovoljenja pa tudi za izgubo telesne teže, je še pojasnila Ema.

Zdravstveni strokovnjaki so nedavno izrazili zaskrbljenost, potem ko je Ozempic postal fenomen na družbenih omrežjih kot “čudežno zdravilo” za hitro hujšanje. Danska družba Novo Nordisk, ki proizvaja Wegovy in Ozempic, je maja poročala o 39-odstotnem povečanju dobička v prvem četrtletju, ki naj bi ga spodbudila prodaja zdravil za hujšanje.

Povpraševanje po zdravilu Ozempic je vse večje tudi pri nas. Ob tem pa se pojavljajo tudi sumi o nedovoljeni uporabi. Iz zanesljivih virov smo izvedeli, da v eno od poslovalnic Lekarne Ljubljana pogosto prihaja stranka, ki nabavlja zdravilo Ozempic v večjih količinah, z belim receptom za več drugih oseb. Več o tem v prispevku Povpraševanje po zdravilu za hujšanje Ozempic raste. Tudi po stranpoteh?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!