Povpraševanje po zdravilu za hujšanje Ozempic raste. Tudi po stranpoteh?

Slovenija 08. Jul 202311:51 5 komentarjev
ozempic, zdravilo za debelost
Profimedia

Povpraševanje po zdravilu Ozempic, ki se uporablja za hujšanje, je vse večje. Ob tem pa se pojavljajo tudi sumi o nedovoljeni uporabi. Iz zanesljivih virov smo izvedeli, da v eno od poslovalnic Lekarne Ljubljana pogosto prihaja stranka, ki nabavlja zdravilo Ozempic v večjih količinah, z belim receptom za več drugih oseb.

Semaglutid je zdravilo, ki je bilo pred nekaj leti registrirano za zdravljenje sladkorne bolezni, leta 2022 pa ga je Evropska agencija za zdravila (EMA) odobrila tudi za zdravljenje hude debelosti. Študije kažejo, da je učinkovito v obeh primerih. Da so s pomočjo zdravila shujšali, so povedali številni znani ljudje, med njimi Elon Musk in Kim Kardashian. Vendar pa so po zdravstvenih smernicah za zdravljenje z Ozempicom primerni le pacienti z indeksom telesne mase nad 30, oziroma nad 27, če imajo tudi določene pridružene bolezni.

Dobre izkušnje – tako zvezdnikov kot drugih ljudi, ki jim je tako uspelo izgubiti odvečne kilograme – so povzročile velik naval na to zdravilo. Sicer je semaglutid za zdravljenje diabetesa na voljo pod tržnim imenom Ozempic, za zdravljenje debelosti pa pod imenom Wegovy – a slednjega v Sloveniji in večini evropskih držav za zdaj ni mogoče dobiti. Zato zdravniki v Sloveniji tudi za zdravljenje debelosti bolnikom predpisujejo Ozempic.

Ker zdravilo ni registrirano za ta namen, ga ne morejo predpisati na zeleni, temveč zgolj na beli, to je samoplačniški recept. Mesečni strošek je približno 80 evrov. Zdravilo je v obliki injekcije, s katero si bolnik enkrat na teden sam vbrizga odmerek v podkožje. V slovenske lekarne ob meji po zdravilo pogosto prihajajo tudi Hrvati in Italijani.

Intervju s predstojnikom oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana dr. Andrejem Janežem o Ozempicu lahko preberete tu: Naval na zdravilo proti debelosti: Zdravniška ordinacija ni lepotni salon

O tej temi smo podrobno pisali tudi v rubriki Poglobljeno: Ves svet nori za tem zdravilom. V tem članku lahko preberete tudi o tem, kako cveti črni trg z Ozempicom.

Povpraševanje raste

Da je povpraševanje po Ozempicu veliko in še raste, kažejo tudi podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). V letu 2020 so v slovenskih lekarnah izdali okrog 22 tisoč škatel, v letu 2021 (takrat je bil za zdravljenje debelosti že odobren v ZDA, ne pa še v Evropi) je število izdanih pakiranj naraslo na 39 tisoč. V lanskem letu so izdali več kot 62 tisoč škatel, v prvi polovici letošnjega leta pa skoraj 48 tisoč.

Z Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) so sporočili, da je mogoče še celo letošnje leto pričakovati občasne motnje v preskrbi s posameznimi jakostmi zdravila Ozempic. Medtem ko je bila še do nedavnega motena preskrba z 1-miligramsko raztopino Ozempica, je trenutno v slovenskih lekarnah zdravilo dostopno v vseh količinah (0,25 mg, 0,5 mg in 1 mg).

Proizvajalec Novo Nordisk pa pravi, da se sooča “s povpraševanjem po zdravilu Ozempic, ki je večje od pričakovanega, zato prihaja do motenj v preskrbi in občasne nedobavljivosti določenih jakosti zdravila v nekaterih lekarnah”. Ob tem poudarjajo, da v Slovenijo še vedno dobavljajo omenjeno zdravilo in skrbno nadzirajo zaloge z namenom zagotavljanja čim hitrejše distribucije. “Zavedamo se, da situacija lahko povzroča negotovosti in skrbi med osebami s sladkorno boleznijo. Nastalo situacijo obravnavamo z vso resnostjo in si intenzivno prizadevamo rešiti trenutne izzive,” so še zapisali.

Kako do zdravila?

Kot kaže, pa raste tudi zanimanje za pridobivanje shujševalnega zdravila po stranpoteh. Iz zanesljivih virov smo izvedeli, da v eno od poslovalnic Lekarne Ljubljana pogosto prihaja stranka, ki nabavlja zdravilo Ozempic z belim receptom za več drugih oseb. Samo po sebi to sicer ni sporno, lahko pa nakazuje na možnost zlorab.

Beli, samoplačniški recept lahko zdravnik predpiše za eno ali večkratno izdajo zdravil. “V lekarnah izdajamo zdravila v skladu s pravilnikom o razvrščanju, predpisovanju in izdajanju zdravil za uporabo v humani medicini ter pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja,” so zapisali v Lekarni Ljubljana in pojasnili, da mora stranka za prevzem zdravila predložiti kartico zdravstvenega zavarovanja, za katero je zdravnik predpisal zdravilo. Če pridete v lekarno po zdravilo na recept za svojo mamo, morate torej predložiti njeno kartico.

Kot so pojasnili pri Lekarniški zbornici, je za izdajo zdravil na recepte odgovoren magister farmacije. “Pri izdaji preveri, za koga je zdravilo in kdo je zdravilo predpisal (torej administrativni del recepta) in samo zdravilo, količino, odmerjanje, način uporabe in podobno.”

Zgolj v nekaterih primerih morajo zaposleni v lekarni preveriti tudi vaš osebni dokument: ob izdaji tako imenovanih posebnih receptov, to je za tista zdravila, ki vsebujejo narkotične in psihotropne snovi.

Farmacevtka v lekarni
PROFIMEDIA

Tujci v slovenske lekarne

Kot smo že poročali, po Ozempic v slovenske lekarne prihajajo tudi hrvaški in italijanski pacienti. V omenjenem primeru stranke, ki je zdravilo dvigovala za več drugih oseb, naj bi šlo po naših neuradnih podatkih za recepte, ki jih je predpisal hrvaški zdravnik.

V Sloveniji lahko tujci dvigujejo zdravila, predpisana na recepte v matični državi. Omejitev velja le za zdravila, ki vsebujejo narkotične in psihotropne snovi – ta mora predpisati zdravnik z licenco v Sloveniji.

V primeru, da zdravilo v lekarni prevzema tujec, farmacevt v posebno evidenco zabeleži osebne podatke pacienta in podatke zdravnika. Farmacevt sicer nima možnosti v elektronskem sistemu preveriti, ali je na receptu iz tujine navedena oseba res zdravnik.

“Če ima zdravilo režim izdaje ‘na recept’, oseba potrebuje receptni obrazec, za nikogar v tem primeru izdaja brez recepta ni dovoljena,” nam je pojasnila predsednica Lekarniške zbornice Darja Potočnik Benčič.

Podobno velja v obratnem primeru – tudi slovenski državljani lahko v drugih državah dvigujejo zdravila na recept na podlagi receptnega obrazca, ki ga je predpisal zdravnik v Sloveniji.

Na lekarniški zbornici pojasnjujejo, da “če je recept predpisan v skladu s predpisi, farmacevt nima pristojnosti, da izdajo zdravila zavrne”. Ob tem dodajajo, da možnost zlorabe, kot je preprodaja zdravil, v lekarnah težko zaznajo. “Sicer pa se ob sumu kakršnekoli nepravilnosti ali sumu zlorabe, kot je na primer enkratno predpisana velika količina zdravila za enega pacienta, ali sum na ponarejen recept, po navadi magister farmacije najprej kontaktira zdravnika.” Recept je javna listina in ob sumu ali nedvoumni poneverbi recepta obvestijo tudi policijo.

debeli
Profimedia

“Če pooblaščena oseba za izdajo zdravila v lekarni sumi, da gre za zlorabo, lahko zavrne izdajo zdravila brez recepta, kar pa je v praksi zelo težko presoditi. Če bi ugotovili zlorabo, bi o tem obvestili pristojne institucije,” o tem pravijo v Lekarni Ljubljana.

V Zdravniški zbornici Slovenije so pojasnili, da lahko t. i. bele recepte predpisujejo fizične osebe, ki so člani zbornice; pravne osebe, ki v vlogi za pridobitev belih receptov navedejo zdravnika, ki je član zbornice in je iz registra zdravnikov razvidno, da je tam zaposlen, in javni zdravstveni zavodi, brez poimenskega navajanja zdravnikov.

Primerov, povezanih s predpisovanjem Ozempica, doslej zdravniška zbornica ni obravnavala. V preteklosti so bili obveščeni o posameznih primerih nenavadne povečane izdaje zdravil. “V večini primerov je bilo ugotovljeno, da je šlo za ponarejanje receptov, in ne za predpisovanje zdravil s strani zdravnikov,” so pojasnili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje