Joe Biden: Sestrelili bomo vse leteče predmete, ki ogrožajo ZDA

Svet 16. Feb 202321:12 3 komentarji
Jonathan Ernst/REUTERS

Joe Biden ni uspel pojasniti, od kod so prišli neznani leteči predmeti nad ZDA, a je dejal, da niso povezani s kitajskim programom vohunskih balonov. Zagotovil je, da bodo v prihodnje sestrelili vsako telo, ki bo ogrožalo ZDA.

Ameriški predsednik Joe Biden je po pritisku politikov danes skušal pojasniti okoliščine sestrelitev neznanih letečih predmetov nad ZDA in zagotovil, da bodo sestrelili vse, kar ogroža ZDA. Kot je dejal, ni znakov, da bi bili trije sestreljeni predmeti povezani s kitajskim programom vohunskih balonov, še vedno pa ni pojasnil njihovega izvora.

Preberite še: Kaj so sestrelile ZDA? Izvor letečega predmeta nad Aljasko ostaja neznan

“Ne vemo še natančno, kaj so bili ti trije predmeti, in trenutno nič ne kaže, da bi bili povezani s kitajskim balonom,” je dejal Biden o treh nedavnih sestrelitvah, ki so sledile sestrelitvi kitajskega balona 4. februarja nad Atlantikom nedaleč od Južne Karoline.

“Obveščevalna skupnost trenutno ocenjuje, da so bili ti trije predmeti najverjetneje baloni, povezani z zasebnimi podjetji, rekreacijskimi ali raziskovalnimi ustanovami, ki preučujejo vreme ali izvajajo druge znanstvene raziskave,” je dejal Biden.

Američani so tri neidentificirane leteče objekte sestrelili po kitajskem balonu, enega od njih v sodelovanju s Kanado. Leteli so precej nižje od kitajskega balona in po trditvah uradnikov Bidnove vlade ogrožali letalski promet.

“Želim biti jasen: nimamo nobenih dokazov, da se je število objektov na nebu nenadoma povečalo,” je dejal Biden in pojasnil, da so prilagodili nadzor za boljše zaznavanje balonov in podobnih objektov na nebu.

Svoji ekipi je naročil, naj mu izdela natančnejša pravila za postopanje v podobnih primerih, vključno z ugotavljanjem, ali gre za nevarne objekte ali ne.

Preberite še: ZDA spet sestrelile leteči objekt – četrtega v zadnjih dneh

O kitajskem domnevno vohunskem balonu, zaradi katerega je državni sekretar Antony Blinken odpovedal obisk na Kitajskem, pa je Biden dejal, da ga niso takoj sestrelili, ker mu je vojska svetovala, da to ni varno in je bolje počakati, da bo balon nad morjem. To so potem tudi storili.

Še pred sestrelitvijo pa je poslal jasno sporočilo, da je kršitev ameriške suverenosti nesprejemljiva, je dejal Biden in s tem najverjetneje najprej mislil na Kitajsko.

Dejal je, da namerava o tem govoriti s kitajskim predsednikom Xi Jingpingom. “Pričakujem, da bom govoril s predsednikom Xijem in upam, da bomo zadevi prišli do dna. Za sestrelitev balona se ne nameravam opravičevati,” je dejal Biden.

S kitajskim kolegom je že želel govoriti obrambni minister ZDA Lloyd Austin, vendar mu v Pekingu niso dvignili telefona. Kitajska trdi, da so Američani sestrelili civilni meteorološki balon, ki je zašel s predvidene smeri.

Preberite še: Na Tajvanu našli ostanke domnevnega kitajskega meteorološkega balona

ZDA trdijo, da je balon del obsežnega kitajskega vohunskega programa, ki ga Peking uporablja za nadzor nad celim svetom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje