V Tajvanu našli ostanke domnevnega kitajskega meteorološkega balona

Svet 16. Feb 202319:23 0 komentarjev
Ameriška vojska sestrelila kitajski balon
Randall Hill/REUTERS

V Tajvanu so v četrtek našli ostanke naprave, za katero domnevajo, da je kitajski meteorološki balon. Tajvanska vojska se je zato odločila okrepiti patrulje v vojaških objektih.

V Tajvanu so danes našli ostanke naprave, za katero domnevajo, da je kitajski meteorološki balon, je sporočila tajvanska vojska, ki se je ob tem odločila okrepiti patrulje v vojaških objektih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vojska je sporočila, da je opazila padanje “neidentificiranih predmetov” nad otočjem Macu v Vzhodnokitajskem morju, ki je približno 280 kilometrov oddaljeno od tajvanske prestolnice Tajpej.

Pojasnila je, da so našli ostanke balona s premerom enega metra in napravo, na kateri je bil napis s kitajskimi pismenkami, ki jih običajno uporabljajo v Pekingu, ter “meteorološki instrument”.

Preberite še: Prvi rezultati analize: kitajski balon bi lahko zbiral informacije

Vojska je v izjavi dodala, da je “začetna analiza pokazala, da deli pripadajo meteorološki napravi,” in da so jih shranili za analizo.

Vse enotam so odredili okrepitev patrulj v vojaških objektih in spremljanje razmer.

Ameriški predsednik Joe Biden je v začetku meseca ukazal uničenje kitajskega balona, ki je letel nad ozemljem ZDA, vključno z območji z občutljivimi vojaškimi objekti. ZDA so trdile, da je šlo za vohunski balon, ki je bil verjetno del flote podobnih naprav, ki letijo po vsem svetu.

Preberite še: ZDA spet sestrelile leteči objekt – četrtega v zadnjih dneh

Kitajska je to zanikala in trdi, da gre za meteorološki balon, ZDA pa je obtožila, da so v njen zračni prostor večkrat vstopili ameriški baloni, kar je Washington zanikal.

Kitajska je v zadnjih letih okrepila vojaški, diplomatski in gospodarski pritisk na Tajvan, ki ga šteje za del svojega ozemlja. Izrazila je tudi pripravljenost, da ga zavzame, po potrebi tudi s silo.

V torek je tajvansko obrambno ministrstvo sporočilo, da so opazili kitajske meteorološke balone, vendar niso navedli, koliko jih je bilo. Opozorili so, da bodo med letom uničili balone, za katere bodo ocenili, da pomenijo “visoko stopnjo nevarnosti”, a dodali, da takšnega primera še ni bilo.

Preberite še: Kaj so sestrelile ZDA? Izvor letečega predmeta nad Aljasko ostaja neznan

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!