Josep Borrell o rasti cen energije: To je “popoln vihar” neugodnih vidikov

Gospodarstvo 18. Okt 202119:16 > 19:19 0 komentarjev
Visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell
Jean-Francois Badias/REUTERS

Zunanji ministri EU se bodo na naslednjem zasedanju posvetili geopolitičnemu vidiku rastočih cen energije, je napovedal visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell. "Rastoče cene energije imajo globoke geopolitične korenine," je izpostavil v povzetku današnje razprave zunanjih ministrov.

Zunanji ministri EU so danes razpravljali o podnebni diplomaciji v luči bližajoče se mednarodne podnebne konference v Glasgowu in izpostavili, da je boj proti podnebnim spremembam vsekakor tudi zunanja politika, saj podnebne odločitve Unije vplivajo na odnose s tretjimi državami, je povzel Borrell. Ob tem je pripomnil, da ni nikakršna novica, da je EU odvisna od ruskega plina.

Rast cen energije ima tako po Borrellovih besedah geopolitični, gospodarski in meteorološki vidik. Položaj je opisal kot “popoln vihar”, ko se združijo vsi možni neugodni vidiki.

Komisija že predlagala ukrepe, med njimi pomoč družinam in podjetjem

O rastočih cenah energije bodo ta konec tedna v Bruslju razpravljali voditelji članic Unije, nato pa bodo to vprašanje naslednji teden na izrednem zasedanju pretresali tudi ministri EU, pristojni za energijo. Izhodišče za razpravo je nabor ukrepov za spoprijemanje z visokimi cenami energije, ki ga je minuli teden razgrnila Evropska komisija. Članice naj bi s kratkoročnimi ukrepi zavarovale še zlasti najranljivejše potrošnike in mala podjetja, na primer s finančno pomočjo ali zamikom plačila računa, srednjeročni ukrepi na ravni EU pa naj bi zagotovili odpornejši evropski energetski trg.

Strma rast cen energije meče senco na okrevanje evropskega gospodarstva, ki se izvija iz primeža pandemije covida-19. Cene energije so se po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat septembra na letni ravni povečale za 17,4 odstotka. V Bruslju jih skrbi zlasti socialni vidik trenutnega položaja. Bojijo se, da bodo visoke cene energije revne družine pahnile v energetsko revščino in sprožile upor proti evropskim zelenim ciljem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!