Kaj danes počne pevec, čigar skladbo je prepeval ves svet

Magazin 01. Feb 202417:15 1 komentar
Pevec Gotye je zaslovel s skladbo "Somebody that I used to know"
Pevec Gotye je zaslovel s skladbo "Somebody that I used to know". (Foto: posnetek zaslona/Youtube)

Belgijsko-avstralski glasbenik Gotye je leta 2011 svetovno slavo dosegel s skladbo "Somebody that I used to know", nato pa iz javnosti povsem izginil. Kaj počne danes?

Belgijsko-avstralski glasbenik Wouter “Wally” De Backer, bolj znan kot Gotye, se je 21. maja 1980 rodil v belgijskem Bruggeju. Ko je dopolnil dve leti, se je s starši preselil v Avstralijo, kjer je preživel večji del življenja.

Svojo prvo pesem “Out Here in the Cold” je izdal leta 2001, a je svetovno slavo dosegel desetletje kasneje, ko je s pevko Kimbro z Nove Zelandije posnel skladbo “Somebody that I used to know”. Zanjo sta posnela tudi udaren videospot, v katerem oba naga stojita naslonjena na steno, medtem ko ju počasi “prekrivajo” različne barve in geometrijske oblike.

Skladba je kmalu postala svetovna uspešnica. Več tednov je prevladovala na Billboard lestvici, Gotye pa je prejel grammyja za najboljši alternativni album in najboljšo pop izvedbo v duetu s Kimbro. Skupaj sta prejela nagrado tudi za videospot leta.

Pevec Gotye je zaslovel s skladbo
Pevec Gotye je zaslovel s skladbo “Somebody that I used to know”. (Foto: PROFIMEDIA)

Ko je skladba dosegla mainstream uspeh in postala stalnica v neštetih glasbenih remiksih, je glasbenik – namesto da bi svojo novo slavo izkoristil – glasbeno sceno zapustil.

Takrat je dejal, da pesmi pod psevdonimom Gotye ne bo več izdajal in do danes se je te izjave tudi držal. To pa ne pomeni, da se je popolnoma prenehal ukvarjati z glasbo. Zdaj je bobnar in pevec v skupini The Basics, na svojih družbenih omrežjih pa promovira različne umetniške projekte, s katerimi poskuša ohranjati zapuščino različnih glasbenikov.

Zanimivo je, da je že večkrat poudaril, da ga zanima zgolj umetnost, ne pa prodaja glasbe, kar potrjuje tudi dejstvo, da se je odpovedal 10 milijonom dolarjev avtorskega honorarja od YouTuba, poleg tega pa je dele svojih pesmi dovolil uporabljati popolnoma brezplačno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje