Kaj je povzročilo nenaden električni mrk na Balkanu? Odgovori za zdaj različni

Svet 22. Jun 202412:20 1 komentar
Daljnovodi
Simbolna fotografija (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Razlogi za petkov električni mrk, ki je zajel dele štirih držav na Balkanu, še niso povsem znani. Odgovorni izpostavljajo povezanost električnega omrežja, visoko obremenitev in vročino. Natančne vzroke bo po več mesecih najverjetneje podala šele podrobna preiskava evropskega združenja sistemskih operaterjev.

Dan po množičnem izpadu na električnem omrežju, ki je za nekaj časa brez elektrike pustil večino Črne gore in Dalmacije ter dele BiH in Albanije, se nadaljuje iskanje vzroka za nenaden mrk. Uradni in podrobni razlogi bodo najbrž znani po večmesečni preiskavi Združenja evropskih sistemskih operaterjev prenosnih omrežij, odgovorni pa obsežen izpad elektrike na delu Balkana pojasnjujejo različno.

Kot je za N1 Sarajevo pojasnil Ranko Redžić iz črnogorskega elektrodistribucijskega sistema, je električno omrežje v tem delu Balkana povezano. “Ko izpade en del omrežja, se njegova obremenitev prenese na drugega in tako dalje. Če imate v mestu veliko prometnico in jo zaprete, se druge ulice začnejo mašiti in promet je blokiran,” je povlekel vzporednico.

Črnogorski minister za energetiko Saša Mujović je medijem dejal, da je do okvare prišlo zaradi velike obremenitve omrežja, nenadnega povečanja porabe električne energije zaradi visoke temperature in vročine, ki je v zadnjih dneh spremljala Evropo. Kot njegove izjave povzema črnogorski portal Vijesti, je izpostavil, da smo bili priča regionalni napaki na omrežju, zato kakršnokoli obtoževanje Črne gore ni na mestu. Vijesti so sicer v petek poročale, da je na daljnovodu ob meji z Bosno in Hercegovino izbruhnil požar, pri čemer pa da ni jasno, ali je to vzrok za izpad ali njegova posledica.

Medtem pa je albanska ministrica za energijo Belinda Balluku po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina dejala, da se je napaka zgodila na povezovalnem vodu med Albanijo in Grčijo ter da je za podobno napako slišala v Črni gori ter delih Hrvaške in BiH. Kot je še dejala, bo celovita preiskava trajala nekaj časa, a da prve analize kažejo, da so napako povzročile visoke temperature in velika poraba elektrike.

Na pošto s svetilko na telefonu

Elektrika se je v delih prizadetih držav vračala postopoma, tekom popoldneva pa se je omrežje znova postavilo na noge. Električni mrk je poleg najbolj očitnih povzročil še nekaj drugih nevšečnosti. V Splitu so prenehali delovati semaforji, kar je povzročilo ogromno zmede v prometu. Z enako težavo so se spopadali v Sarajevu, kjer so obstali tudi tramvaji. Elektrike ni bilo tudi v albanskih mestih Tirana, Drač, Elbasani, Gjirokaster in Skadar.

Vijesti so poročale, da so v Podgorici nekatere četrti zaradi nedelovanja črpalk ostale brez vode, tudi v črnogorski prestolnici pa so nedelujoči semaforji poskrbeli za prometni zamašek. Novinar omenjenega črnogorskega portala je bil o izpadu elektrike na pošti, kjer pa so ob iznajdljivosti nadaljevali delo. Uslužbenci so računalnike priklopili na agregate, medtem ko so si svetili s svetilkami na telefonih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje