Kajenje bo v Italiji prepovedano tudi na terasah, postajališčih in v parkih

Svet 06. Mar 202319:124 komentarji
Kajenje
PROFIMEDIA

V Italiji se napoveduje prepoved kajenja na mnogih lokacijah na prostem. Kadilci si cigarete, tudi elektronske, ne bodo smeli privoščiti na terasah lokalov ter na avtobusnih in železniških postajah. Kajenje bo ob prisotnosti nosečnic in otrok prepovedano tudi v parkih, globa za kršitelje pa bo znašala 275 evrov.

Dvajset let po prepovedi kajenja v zaprtih prostorih naj bi v Italiji prepovedali kajenje na prostem, je v nedeljo po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa poročal časnik La Stampa. V skladu z osnutki odlokov naj bi prepoved veljala za zunanje prostore barov razen tam, kjer bi lastniki del terase namenili le za kadilce.

Prepoved kajenja bo veljala tudi v parkih, vendar le ob prisotnosti otrok in nosečnic. Kajenje prav tako ne bo dovoljeno na zunanjih površinah avtobusnih in drugih postajališč, na letališčih pa bodo morali odstraniti kadilnice. Nove omejitve bodo poleg klasičnih tobačnih izdelkov veljale tudi za vse elektronske cigarete.

Preberite še: Elektronske cigarete: uspeh ali nočna mora za javno zdravje?

Kot poroča Rai News, naj bi nova pravila v veljavo vstopila v roku enega leta, globa za kršitelje pa bo znašala 275 evrov.

Nekdanji italijanski senator Carlo Giovanardi, ki je leta 2003 pomembno prispeval k prepovedi kajenja v javnih zaprtih prostorih, ki jo je uvedel takratni minister za zdravje Girolamo Sirchia, je dejal, da bo nova ureditev “prinesla več svobode za vse”. Dodal je, da bodo “ljudje še vedno lahko kadili na prostem, vendar ne takrat, ko bodo prisotni drugi”.

Italijansko združenje za okoljsko medicino je danes pozdravilo novo predlagano prepoved, ki naj bi veljala tudi za elektronske cigarete in podobne izdelke, še poroča Ansa. Pri združenju menijo, da so tovrstni izdelki vstopna točka za zasvojenost s tobakom, ljudje, ki jih začnejo uporabljati v mladosti, pa bodo bolj verjetno postali redni kadilci. Do novih omejitev pa je bil kritičen minister za infrastrukturo in podpredsednik vlade Matteo Salvini, ki se mu ukrepi zdijo pretirani.

premljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar