Kako dolgo bi po novih ocenah lahko trajala vojna v Ukrajini

Svet 16. Apr 202216:06 1 komentar
Mariupol
Chingis Kondarov/REUTERS

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je evropskim zaveznicam sporočil, da ZDA verjamejo, da bi vojna v Ukrajini lahko trajala do konca leta 2022. To informacijo je ameriški CNN pridobil od dveh evropskih uradnikov.

Po besedah zahodnih uradnikov se ruska invazija v Ukrajini ne bo kmalu zaključila, piše N1 Hrvaška. Nekateri so mnenja, da se glavni cilj ruskega predsednika Vladimirja Putina ni spremenil, zaradi česar so možnosti diplomatske rešitve majhne – razen v primeru vojnega poraza.

Takšna stališča so v nasprotju s prvotnimi ocenami. Ob začetku invazije 24. februarja so namreč nekateri analitiki pričakovali, da bo Rusija v kratkem času zavzela Kijev.

Ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je v četrtek dejal, da lahko spopadi trajajo “mesece ali celo dlje”, ob tem pa dva evropska uradnika menita, da bi spopadi v vzhodni Ukrajini lahko trajali od štiri do šest mesecev. Po besedah ​​visokega predstavnika State Departmenta je “Blinken s svojimi kolegi razpravljal o pomislekih, da bi se konflikt lahko nadaljeval, a si prizadeva, kako čim prej končati konflikt,” še piše CNN.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje