Kako je komik postal narodni heroj: “Potrebujem orožje, ne prevoza”

Svet 27. Feb 202216:23 > 16:27
Volodimir Zelenski
Profimedia

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, nekdanji komik in igralec, ob izvolitvi pred manj kot tremi leti ni imel izkušenj s politiko. Njegova edina "politična referenca" je bila vloga predsednika države v seriji Služabnik ljudstva. V dneh od začetka ruske invazije pa se zdi, da se je preobrazil v prepričljivega vojskovodjo, ki je s svojimi nagovori in videih na družbenih omrežjih zbližal narod, piše BBC.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je nekdanji komik in igralec, ki ob izvolitvi leta 2019 ni imel izkušenj s politiko. Kandidature takrat 41- letnega Zelenskega, po izobrazbi pravnika in očeta dveh otrok iz industrijskega mesta Krivoj Rog v osrednjem delu države, zato sprva nihče ni jemal resno. A na krilih nezadovoljstva ljudstva je na volitvah leta 2019 porazil dotedanjega predsednika Petra Porošenka.

Tako je od komika in igralca, znanega po romantičnih komedijah in satiri, v kateri je igral učitelja, nepričakovano izvoljenega za ukrajinskega predsednika, postal narodni voditelj, ki danes svojo državo vodi v vojni.

Le v nekaj dneh od začetka ruske invazije je Zelenski postal “prepričljiv vojskovodja, ki je s svojimi nagovori in video selfiji zbližal narod ter dal glas jezi Ukrajincev in uporu ruski agresiji,” piše BBC.

Medtem ko se je Putin po mnenju BBC-ja zaradi obtožb Ukrajine genocida v odcepljenih republikah Doneck in Lugansk in pozivov k “denacifikaciji” države zdel vse bolj nepredvidljiv, je Zelenski “ostal dostojanstven, odločen in artikuliran.”

Čustveni nagovori in objave na družbenih omrežjih

Prvi trenutek njegove preobrazbe se je zgodil v zgodnjih četrtkovih urah, nekaj ur pred rusko invazijo, ko je v močnem, dostojanstvenem in čustvenem nagovoru, sporočil, da je poskušal poklicati Vladimirja Putina, da bi preprečil vojno, a je naletel na molk. V ganljivem govoru, v katerem je deloma govoril ruščini, se je skliceval na tesne vezi med Rusi in Ukrajinci. “Mnogi med vami ste študirali v Ukrajini, tu imate prijatelje, poznate nas in naša načela,” je dejal.

Po dnevu, ko je Rusija napadla Ukrajino, je Zelenski ponovno nagovoril državljane ter sporočil, da kljub temu, da ga je sovražnik označil za tarčo številka ena, njegovo družino pa za tarčo številka dva, ostaja v Kijevu. “Ostajam v prestolnici, ostajam s svojimi ljudmi,” je povedal.

Vse od takrat Zelenski s svojimi nagovori ljudem na družbenih omrežjih dokazuje, da ostaja v Kijevu in vodi državo pred rusko invazijo.

Zavrnil je tudi ameriško ponudbo za evakuacijo ter dejal: “Spopad je tukaj. Potrebujem orožje, ne potrebujem prevoza.”

Z video posnetki, ki ga prikazujejo v vojaški opremi med pitjem kave in klepetom z drugimi vojaki, raste tudi njegova priljubljenost med ukrajinskim ljudstvom.

Mnogi ga občudujejo in spoštujejo

Kot je za BBC povedala Yulia McGuffie, glavna urednica neodvisnega medija iz Kijeva Novoye Vremya, je bila ob njegovi zmagi na volitvah leta 2019 razburjena, saj ni verjela v njegovo sposobnost vodenja vlade. Mnogi so ga obtoževali tudi, da je zgolj lutka v rokah kontroverznega oligarha Igorja Kolomojskega.

Vendar pa so se Ukrajinci v zadnjem tednu hitro ogreli za svojega predsednika, pravi McGuffie. “Popolna podpora in spoštovanje sta prišla potem, ko je Rusija začela vojno – vsi Ukrajinci so strnili vrste okoli Zelenskega. Deloma s svojim zgledom igra združevalno in, rekla bi, navdihujočo vlogo. Vodi vlado, ki se upira Putinovi vojski, in zato ga mnogi iskreno občudujejo in spoštujejo.”

Kot je za Zelenskega zapisal britanski tednik The Economist: “Človek, ki je nekoč zabaval narod, je postal njegov glas.”