Kakšna bo božična okrasitev bazilike v Vatikanu izpod rok Slovencev (VIDEO)

Kultura 01. Dec 202314:57 0 komentarjev
Florista kažeta, kako bo za Božič okrašen Vatikan
Foto: N1

Vatikanska bazilika bo tudi letošnji božič okrašena izpod rok Slovencev. Okraševalca Sabina Šegula in Peter Ribič sta se tokrat odločila za trajnostno okrasitev, obljubljata pa unikatno dekoracijo.

Slovensko krašenje Bazilike svetega Petra v Vatikanu po 12 letih že postaja tradicija. Krasilca Sabina Šegula in Peter Ribič sta poudarila, da gre pri tem za priznanje njunega znanja. H krasitvi vselej vabita slovenska podjetja, ki prispevajo svoje proizvode. “Na ta način želimo Slovenijo širše predstaviti. Ne samo, kar midva delava v vrtnariji, ampak da predstavimo slovensko gospodarstvo,” je povedal Ribič.

Letošnja dekoracija sledi trajnostnim trendom. Uporabili bodo slovenske božične zvezde, tokrat nekoliko bolj “umetniških barv”. Prelivale se bodo od belih, krem do nežno rdečih. Zanje – teh bo v Vatikanu okoli 350 – so poskrbeli v vrtnarskem centru Gozdno gospodarstvo iz Novega mesta.

Vzgajati so jih začeli že julija. “Zanje je treba lepo skrbeti, jih negovati, pravilno zalivati. Tu sta pomembna tudi svetloba in zaščita rastline,” je povedala vodja vrtnarskega centra Tatjana Brulc.

Sabina Šegula in Peter Ribič Baziliko svetega Petra v Vatikanu okrašujeta od leta 2011 – skrbita tako za velikonočno kot tudi božično okrasitev. Letošnja bo že njuna 23. krasitev po vrsti.

Poleg tega bodo baziliko krasile eševerije. Tudi te so trajnostno naravnane, saj preživijo več mesecev. “To je zelo zahteven projekt, gre za 80 metrov dekoracij, ki jih pripeljemo v baziliko. Celotno dekoracijo je treba narediti v vatikanski vrtnariji, potem pa razstaviti na metre in ponovno sestaviti,” je povedala Šegula.

Sabina Šegula od leta 2019 sodeluje tudi pri idejnih načrtih za dekoracijo bazilike.

Najbolj zapleten je prevoz dekoracije

Čeprav imajo z vzgojo, pripravo dekoracije in krašenjem ogromno dela, je najbolj zapleten prav prevoz. Kljub veliki skrbi za dekoracijo se med prevažanjem pogosto zgodijo določene nevšečnosti – nekatere rastline se polomijo oziroma posušijo.

Ne gre pa celotna dekoracija zgolj v baziliko. Nekaj božičnih zvezd bodo razdelili tudi po vatikanskih uradih. Med drugim bodo tako kot vsako leto obiskali še slovenskega kardinala Franca Rodeta.

V Vatikan se bosta Šegula in Ribič odpravila 20. decembra z vlakom. Delo bo potekalo štiri dni, nato pa se na božični dan vračata v Slovenijo.

Za kristjane se v nedeljo začenja adventni čas. To obdobje se začne štiri nedelje pred božičem, simbolično pa se zaznamuje s prižigom svečk na adventnem venčku. V času praznikov bo v papeža in bogoslužje uprtih 1,5 milijarde vernikov z vsega sveta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!