Kakšne lekcije nam je pustila epidemija covida-19

Koronavirus 02. Maj 202311:51 1 komentar
Covid-19
Žiga Živulović jr./BOBO

Evropski center za nadzor in preprečevanje bolezni (ECDC) je v okviru odziva na pandemijo covida-19 pripravil poročilo o lekcijah, ki bi lahko prispevale k boljši pripravljenosti na zdravstvene krize v Evropi. Poročilo ECDC opredeljuje štiri tovrstna področja. Katera?

“Pandemija covida-19 nam je dala dragocene lekcije, zato je pomembno, da pregledamo in ocenimo naše ukrepe ter ugotovimo, kaj je delovalo in kaj ne,” je pojasnila direktorica Evropskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni (ECDC) Andrea Ammon. Ob tem je poudarila, da moramo biti na prihodnje krize na področju javnega zdravja bolje pripravljeni, to pa je treba doseči z ukrepi na različnih področjih.

Objavljeno poročilo ECDC opredeljuje štiri tovrstna področja, na katerih se je mogoče od pandemije covida-19 nekaj naučiti. Vsako področje pa predstavlja kritično komponento odzivanja na zdravstvene grožnje, piše na spletni strani ECDC.

Ta področja so vlaganje v zaposlene na področju javnega zdravja, priprave na naslednjo zdravstveno krizo, izboljšanje obveščanja o tveganjih in vključevanje skupnosti ter zbiranje in analiza podatkov. ECDC pri tem tudi poudarja, da so vsa omenjena področja tesno povezana med seboj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje