Ukrajina zagotovila, da z orožjem zahodnih držav ne bo napadla ruskih ozemelj

Svet 05. Feb 202310:38 > 20:18 12 komentarjev
Vojna v Ukrajini
PROFIMEDIA

Nemški kancler Olaf Scholz je v pogovoru za Bildt am Sonntag dejal, da se z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim "strinjata", da se orožje, ki ga Ukrajini dobavlja Zahod, ne sme uporabljati za napade na rusko ozemlje. Med ukrajinskimi in ruskimi silami medtem potekajo srditi spopadi za mesto Bahmut na vzhodu Ukrajine.

“Glede tega obstaja soglasje,” je dejal nemški kancler Olaf Scholz. Ta je tudi vnovič zavrnil pomisleke, da bi lahko Nemčija zaradi nedavne odločitve Berlina, da Ukrajini dobavi tanke leopard, postala aktivna stranka v konfliktu z Rusijo.

“Skupaj z našimi zavezniki Ukrajini pošiljamo tanke, da se bo lahko branila sama. Skrbno smo pretehtali vsako pošiljko orožja (Ukrajini) in jo tesno uskladili z našimi zavezniki, predvsem z Združenimi državami Amerike,” je dejal.

“Ta skupni pristop preprečuje stopnjevanje vojne,” je poudaril nemški kancler, ki je bil sicer deležen številnih kritik zaradi svoje prvotne zadržanosti pri pošiljanju leopardov Ukrajini. Scholz je med drugim tudi poudaril, da je v telefonskih pogovorih z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom vedno “zelo jasno” povedal, da je Rusija edina odgovorna za vojno v Ukrajini, ki jo je Moskva začela pred skoraj letom dni.

Glede Putinove izjave, da bodo nemški tanki spet ogrožali Rusijo, pa je dejal: “Njegove besede so del vrste absurdnih zgodovinskih primerjav, s katerimi upravičuje svoj napad na Ukrajino. Toda te vojne ni mogoče upravičiti z ničemer. Rusija vodi neusmiljeno vojno proti Ukrajini.”

Olaf Scholz
PROFIMEDIA

“Orožje le za osvojitev lastnega ozemlja”

Tudi ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je danes zagotovil, da Ukrajina ne bo uporabila orožja dolgega dosega, ki so ga obljubile zahodne države, za napade na cilje v Rusiji.

Zagotovil je, da bodo orožje dolgega dosega, ki so ga obljubili zahodni zavezniki, uporabljali le proti ruskim ciljem na zasedenem ukrajinskem ozemlju. “Našim partnerjem vedno povemo, da se zavezujemo, da ne bomo uporabljali orožja tujih partnerjev proti ozemlju Rusije, ampak le proti njihovim enotam na začasno zasedenih ozemljih Ukrajine z namenom ponovne osvojitve našega ozemlja,” je na novinarski konferenci v Kijevu dejal Reznikov.

Te rakete ukrajinskim silam potencialno omogočajo, da napadejo cilje v pokrajinah Donbas, Zaporožje in Herson, ki so jih zasedle ruske sile, pa tudi cilje na severnem delu polotoka Krim, ki si ga je leta 2014 priključila Moskva. Zahodne države skrbi, da bi to lahko vodilo v nevarno stopnjevanje konflikta.

Reznikov je še dejal, da Ukrajina pričakuje morebitno rusko ofenzivo v februarju, pri čemer je opozoril, da do takrat ne bo prispelo vso orožje, ki je bilo obljubljeno Kijevu. Vendar pa “imajo dovolj virov in rezerv”, da nudijo odpor in zadržijo ruske sile, je zagotovil.

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov
Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov. (Foto: PROFIMEDIA)

Hudi spopadi v Bahmutu

Med ukrajinskimi in ruskimi silami medtem potekajo srditi spopadi za mesto Bahmut na vzhodu Ukrajine, je sporočila ukrajinska vojska. Da so razmere v tem strateško pomembnem mestu v Donecku težke, je potrdil tudi ukrajinski predsednik Zelenski. Ukrajinske sile naj bi odbile ruske napade, vendar pa so po nekaterih poročilih vse bolj izolirane.

Ruske enote pa napadajo tudi Avdijivko, Liman in Novopavliv, je sporočil generalštab ukrajinske vojske, ki ga povzemajo ukrajinski mediji. Kot so navedli, je ukrajinska vojska odbila napade blizu devetih krajev na območju.

“Ta teden so ruske okupacijske sile usmerile vse svoje napore v preboj naše obrambe in obkolile Bahmut ter sprožile močno ofenzivo na območju Limana,” je v soboto sporočila namestnica obrambnega ministra Hana Maljar in dodala, da jim zahvaljujoč vztrajnosti ukrajinskih vojakov to ni uspelo.

ukrajina, vojak, Bakmut
Profimedia

Ukrajinski predsednik Zelenski je v soboto v večernem video nagovoru priznal, da so razmere na fronti težke, pri čemer je izrazil prepričanje, da bodo Ukrajinci v vojni, ki jo je Rusija začela pred skoraj enim letom, na koncu zmagali, tudi po zaslugi vojaške pomoči zahodnih držav.

Rusija po njegovih besedah “usmerja vse več svojih sil v zlom naše obrambe”, je dejal. “Zdaj je zelo težko v Bahmutu, Vugledarju, Limanu in na drugih območjih,” je dodal, pri čemer je imel po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v mislih mesta na vzhodu države.

Zelenski je pri tem pozdravil začetek usposabljanja ukrajinskih vojakov na britanskih bojnih tankih challenger 2, ki jih je Kijevu zagotovila vlada v Londonu. “To je dobro vozilo in bo resna okrepitev na bojišču,” je dejal Zelenski in se zahvalil Veliki Britaniji za vojaško pomoč. Nove pošiljke orožja Ukrajini so napovedale tudi ZDA, Francija, Nemčija in Italija.

Po ocenah britanskih vojaških strokovnjakov je Bahmut vse bolj obkoljen s strani ruskih vojakov. To je razvidno iz obveščevalnih podatkov o vojni v Ukrajini, ki jih je danes objavilo obrambno ministrstvo v Londonu. Glede na poročilo sta dve najpomembnejši cesti do mesta zdaj neposredno ogroženi zaradi ruskega obstreljevanja, še eno cesto pa nadzorujejo plačanci ruske najemniške skupine Wagner. “Čeprav imajo ukrajinske enote več alternativnih kopenskih poti za oskrbo, je Bahmut vse bolj izoliran,” so zapisali v izjavi.

Preberite še: Ruska skupina Wagner: plačanci, ki se jih drži sloves brezkompromisne krutosti

Ustanovitelj skupine Wagner Jevgenij Prigožin je na platformi Telegram potrdil, da v severnih delih Bahmuta potekajo hudi boji dobesedno “za vsako ulico in hišo”, da pa se ukrajinske sile ne umikajo, njegove izjave povzema ruska tiskovna agencija Tass.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje