Kazenske enote ruske vojske, ki na fronti trpijo velike izgube: “So le meso”

Svet 04. Okt 202306:03 20 komentarjev
Kazenska enota Štorm-Z
Kazenska enota Štorm-Z (Foto: REUTERS/via REUTERS)

Kazenske enote ruske vojske so na fronti poslane v boj takrat in tam, ko so spopadi najbolj zahtevni, nečloveški. O teh enotah je znanega bore malo, se pa je tiskovna agencija Reuters prek pogovorov dokopala do nekaterih pomembnih informacij. Med drugim je ugotovila, kdo so vojaki, ki so poslani v kazenske enote – "pijani rekruti, neposlušni vojaki in obsojenci".

Vojaki, ki so storili disciplinski prekršek, in obsojenci, ki so se na fronto odpravili iz zapora, v sklopu ruske vojske svoje mesto “najdejo” v tako imenovanih kazenskih enotah, znanih kot Štorm-Z (v ruščini), v ekskluzivnem prispevku navaja tiskovna agencija Reuters. Ob predpostavki, da so nekakšen “pogrešljivi kader”, so ti vojaki poslani na najtežja bojišča, le redki pa bitke preživijo.

“Ti borci so le meso,” je povedal redni vojak iz enote št. 40318, ki se je maja in junija boril blizu mesta Bahmut na vzhodu Ukrajine, kjer so potekali izjemno srditi boji, v katere so bili vključeni tudi plačanci podjetja Wagner. Vojak, ki enako kot drugi Reutersovi sogovorniki zaradi varnostnih razlogov ni želel biti imenovan, je povedal, da je nudil medicinsko pomoč šestim ali sedmim vojakom iz kazenske enote. S tem je kršil navodilo svojega poveljnika, ki naj bi naročil, da se te borce preprosto pusti, kar da nakazuje, da so v očeh častnikov manj vredni od preostalih (običajnih) vojakov.

Po besedah neimenovanega vojaka iz enote št. 40318 v kazenske enote pošljejo med drugim tiste, ki jih poveljniki zalotijo pri uživanju alkohola. “Če poveljniki ujamejo kogarkoli, čigar dah ima vonj po alkoholu, ga bodo nemudoma poslali v oddelke Štorm-Z.”

Rusija
Vaja ruske protiteroristične enote (Foto: SPUTNIK/PROFIMEDIA)

Da so v kazenske enote vključeni prekrškarji, v zgodovini ni brez primere. Leta 1942, ko se je rdeča armada umikala pred nacisti, je sovjetski voditelj Josif Stalin podpisal odlok, ki je predvideval, da se v “kazenske bataljone”, ki so bili poslani na najbolj nevarna bojišča, vključi vojake, ki jih je zgrabila panika, ali tiste, ki so zapustili položaj, piše Reuters.

Reuters je svojo zgodbo o kazenskih enotah zgradil na podlagi intervjujev s 13 ljudmi, med katerimi so poleg borcev teh enot tudi štirje sorodniki pripadnikov enot in trije običajni vojaki, ki so s temi enotami imeli interakcijo. Reuters je prav tako preveril identitete borcev.

Tiskovna agencija je za komentar prosila tudi Kremelj, tam pa so odgovorili, da je naslovnik za ta vprašanja rusko ministrstvo za obrambo. To se je zavilo v molk.

O obstoju enot Štorm-Z so že večkrat poročali ruski mediji, ki jih nadzira država. Prav tako so navajali, da so bile te enote del intenzivnih bitk in da so bili nekateri pripadniki odlikovani za pogum. Niso pa naslovili vprašanja, kako so te enote sestavljene, ali kakšne izgube imajo.

Ukrajinski vojaki blizu Bahmuta
Ukrajinski vojaki blizu Bahmuta (Foto: REUTERS)

Kazenske enote, ki štejejo okoli 100 do 150 članov, so del rednih enot ruske vojske. Do informacije, koliko jih je, se Reuters ni dokopal, pri čemer pa intervjuji nakazujejo, da trenutno te enote na frontni črti vključujejo več sto borcev (za primerjavo: nekdanji šef Wagnerja Jevgenij Prigožin je med junijskim oboroženim uporom dejal, da se v Ukrajini bori 25.000 plačancev). Prva poročila o obstoju kazenskih enot so se sicer pojavila aprila, ko jih je omenilo ameriško mislišče Institute for the Study of War, ki se je sklicevalo na domnevno poročilo ruske vojske o formaciji teh enot, ki naj bi pricurljalo v javnost.

Ker naj bi se enote bojevale na najtežjih bojiščih, pogosto utrpijo velike izgube. Eden od borcev, ki je bil obsojen zaradi tatvine, za vojsko pa so ga rekrutirali v zaporu, je povedal, da je junija blizu Bahmuta celo kožo odneslo le 15 od 120 članov ekipe – preostali so bili bodisi ubiti bodisi ranjeni.

Rusija
29-letni Artjom Ščikin je v enoto Štorm-Z prišel iz zapora. Njegova družina ga pogreša od junija, nazadnje pa se je boril v ukrajinski regiji Zaporožje (Foto: REUTERS/via REUTERS)

“Ti borci so preprosto poslani na najbolj nevarne predele fronte, v obrambo in napad,” je za Reuters komentirala Conflict Intelligence Team, v Rusiji ustanovljena organizacija, ki sledi vojnemu dogajanju.

Ruska zakonodaja, ki pokriva disciplino v vojski, predvideva, da je lahko vojak v kazensko enoto premeščen, če ga je obsodilo vojaško sodišče. Informacije, ki jih je prek pogovor zbral Reuters, nasprotno nakazujejo, da borci v kazenskih enotah niso bili obravnavani na sodišču. Ženevska konvencija, ki nasploh regulira oborožene konflikte, ne vključuje varoval za vojake, ki jih kaznuje stran, za katero se bojujejo.

Skupina okoli 20 borcev enote Štorm-Z, ki so se borili v Zaporožju, je 28. junija delila video posnetek, v katerem so se pritožili čez to, kako jih obravnavajo. “Na frontni črti, kjer smo bili, nismo dobili pošiljk streliva. Nismo dobili vode ali hrane. Ranjenih niso odnesli: še vedno mrtvi gnijejo,” je dejal eden od borcev, ki pa ga Reutersu ni uspelo identificirati. Kot je dodal, so jim “dali strašne ukaze, ki niso bili vredni tega, da se izvršijo”.

Je pa tiskovni agenciji uspeli stopiti v stik s sorodniki dveh drugih borcev, ki sta bila udeležena v tako imenovani upor. Po njihovih besedah jih je po uporu pretepla vojaška policija, za tem pa naj bi se njihovi pogoji izboljšali.

Rusija
Član mladinskega vojaško-domoljubnega kluba na vaji v St. Petersburg (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje