Poziv premierja po oboroženem uporu: Rusija mora ostati enotna za Putinom

Svet 26. Jun 202309:43 > 16:54 7 komentarjev
Vladimir Putin
Gavriil Grigorov/REUTERS

Obrambni minister Sergej Šojgu, čigar zamenjavo je z oboroženim uporom minuli konec tedna zahteval šef Wagnerja Jevgenij Prigožin, se je prvič po koncu tedna pojavil v javnosti. Kljub številnim ugibanjem o usodi Wagnerja je zunanji minister Sergej Lavrov zatrdil, da bodo najemniki nadaljevali operacije v Afriki. Ruska tiskovna agencija Tass še poroča, da preiskava zoper Prigožina ni zaključena, čeprav je bilo v soboto rečeno, da ga ne bodo kazensko preganjali.

Ruski premier Mihail Mišustin je komentiral, da je oboroženi upor, ki ga je minuli konec tedna vodil vodja plačancev Wagner Jevgenij Prigožin, predstavljal “izziv stabilnosti”, in poudaril, da mora Rusija ostati enotna za predsednikom Vladimirjem Putinom. V posnetku, ki ga je objavila ruska tiskovna agencija Tass, je dejal, da vlada “pod vodstvom predsednika” dela “harmonično”, da bi zagotovila stabilnost, povzema britanski BBC.

Šef ruskega podjetja Wagner Jevgenij Prigožin je minuli konec tedna z oboroženim uporom skušal doseči odstavitev ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja (in poveljnika generalštaba ruske vojske Valerija Gerasimova). Po napetosti, ki je dosegla vrelišče v soboto, pa se je Šojgu danes prvič pojavil v javnosti, poroča tiskovna agencija Reuters. Videoposnetek, ki je bil objavljen danes zjutraj, prikazuje, kako minister potuje na letalu ter kako se sreča s poveljstvom zahodnega vojaškega okrožja, ki naj bi mu poročalo o poteku vojne v Ukrajini.

Posnetek je brez zvoka, prav tako ni povsem znano, kdaj oziroma kje se je obisk odvil. Na forumu z imenom “Inženirji za prihodnost” pa so danes udeležencem predvajali posnetek, v katerem govori Putin. Tudi za ta posnetek sicer ni znano, kdaj in kje je bil posnet. Putin je podjetja pohvalil za “stabilno delovanje” državne industrije, domnevnega dogovora, po katerem je Prigožin prekinil svoj upor in pohod proti Moskvi, pa pri tem ni omenil.

Kako dogajanje v Rusiji ta konec tedna razumeta ruska zaveznika Kitajska in Iran?

Kitajska vidi sobotni upor wagnerjevcev kot rusko “interno zadevo”, je v nedeljo sporočila služba za odnose z javnostmi kitajskega zunanjega ministrstva. Iranski predsednik Ebrahim Raisi, ki je danes govoril s Putinom, pa je, tako Kremelj, izrazil polno podporo ruskemu vodstvu.

Kakšna prihodnost po uporu čaka skupino Wagner, za zdaj še ni znano. Njen šef Prigožin, ki je danes sobotni pohod na Moskvo označil za protest in ne poskus strmoglavljenja oblasti, bo skladno z dogovorom odslej živel v Belorusiji. Zunanji minister Sergej Lavrov je sicer za rusko televizijo RT dejal, da bo Wagner nadaljeval svoje operacije v Maliju in Srednjeafriški republiki. Da delo kljub nedavnim dogodkom poteka običajno, so zatrdili tudi na sedežu Wagnerja v Sankt Peterburgu.

Ruska duma pa je začela snovati zakonodajo, ki bo regulirala delovanje podjetja, sklicujoč se na navedbe vodje odbora za obrambo Andreja Kartapolova navaja CNN. “Usoda Wagnerja PMC še ni določena; ni nujno, da ga prepovemo, saj je to enota, pripravljena za boj, vprašanja pa so odprta glede njegovega vodstva, ne borcev,” je za ruski časopis Vedomosti v nedeljo komentiral Kartapolov.

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožin (Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS)

Kazenski postopek proti Prigožinu, za katerega ni znano, kje je, medtem menda še ni zaključen, preiskava pa da se nadaljuje, je, sklicujoč se na vir, poročala tiskovna agencija Tass. Tass navaja tudi, da so preiskovalci ruske zvezne varnostne službe FSB kazenski postopek proti Prigožinu sprožili v petek, 23. junija, potem ko je ta na Telegramu objavil posnetek, v katerem je rusko vojsko obtožil napada na njegove enote, kar je obrambno ministrstvo v Moskvi zavrnilo.

Po navedbah ruskega časnika Kommersant Prigožina preganjajo zaradi organizacije oboroženega upora.

Župan Moskve Sergej Sobjanin je danes preklical veljavnost protiterorističnega režima, ki je od sobote veljal v ruski prestolnici. Protiteroristične omejitve so odpravili tudi v moskovski regiji, regiji Voronež in drugod, kjer so veljale. Po ocenah pristojnih organov so razmere v Rusiji zdaj “stabilne”.

Dogajanje v Rusiji komentirala Borrell in Stoltenberg

Je pa pred današnjim zasedanjem ministrov za zunanje zadeve v Luksemburgu dogajanje v Rusiji komentiral visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell. “Pošast, ki jo je Putin ustvaril z Wagnerjem, ga zdaj grize, pošast se je obrnila proti svojemu stvaritelju,” je dejal. Prav tako je komentiral, da za jedrsko silo, kot je Rusija, obdobje politične nestabilnosti ni dobro ter da zadnje dogajanje v Rusiji kaže na to, da vojna proti Ukrajini načenja rusko vojaško moč in vpliva na politični sistem.

S komentarjem se je oglasil tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg, ki je ocenil, da so Prigožinova dejanja pokazala, da je bila invazija na Ukrajino, pa tudi ruska aneksija Krima leta 2014, napaka. “Dogodki ob koncu tedna so notranja zadeva Rusije in še en dokaz velike strateške napake, ki jo je predsednik Putin storil z nezakonito priključitvijo Krima in vojno proti Ukrajini,” je dejal na skupni novinarski konferenci z litovskim predsednikom Gitanasom Nausedo.

 Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje