Vodenje Wagnerja naj bi prevzel njegov sin. Mu bo uspela vrnitev na fronto?

Svet 02. Okt 202318:17 0 komentarjev
Pavel Prigožin
PROFIMEDIA

Pavel Prigožin, 25-letni sin Jevgenija Prigožina, naj bi poleg precejšnjega bogastva od očeta prevzel tudi vodenje vojaške skupine Wagner. Po poročanju tujih medijev se Prigožinov sin z rusko narodno gardo pogaja o ponovni vključitvi Wagnerja v vojaške operacije v Ukrajini.

Pavel Prigožin, sin pokojnega vodje ruske vojaške skupine Wagner Jevgenija Prigožina, naj bi po poročilu ameriškega Inštituta za vojne študije (ISW) prevzel vodenje Wagnerja, poroča Sky News. ISW v svoji analizi piše, da je 25-letnik poveljstvo skupine Wagner s 1. oktobrom že prevzel, z rusko nacionalno gardo pa naj bi se pogajal o ponovni vključitvi skupine Wagner v vojaške operacije v Ukrajini.

Pavel Prigožin bi tako zamenjal trenutnega poveljnika enot ruskih prostovoljnih borcev v Ukrajini Andreja Troševa, ki je vodenje prevzel v dogovoru z ruskim obrambnim ministrstvom in ga je javno podprl tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

Upokojeni polkovnik, znan tudi pod vzdevkom Sedoj (Sivolasi), velja za enega od ustanoviteljev skupine Wagner in je nekdanji pomočnik vodje Wagnerja Jevgenija Prigožina, ki je po junijskem enodnevnem uporu proti Moskvi avgusta umrl v letalski nesreči.

Po poročanju tujih medijev imenovanje Troševa zaradi njegovih tesnih vezi s Kremljem ni bilo pogodu nekaterim pripadnikom Wagnerja, ki so zato iskali alternativnega vodjo. Večina se jih je po neuspešnem uporu proti vojaškemu vodstvu v Moskvi konec junija umaknila v Belorusijo.

Vir blizu Wagnerja je razkril, da je eden od pogojev pogajanj med Pavlom Prigožinom in narodno gardo, da Wagner obdrži svoje ime, simbole, ideologijo, vodstvo in upravo, še piše Sky News.

Mlajši Prigožin je od svojega očeta podedoval tudi precejšnje bogastvo. Kot poroča Times, je Jevgenij Prigožin svojemu sinu zapustil okoli 116 milijonov evrov, orožje, trinadstropno hišo v Sankt Peterburgu, devet delniških družb in delnice družbe Concord, pa tudi gostinski imperij, je razvidno iz dokumenta Inštituta za vojne študije, ki neodvisno sicer še ni bil preverjen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!