Kdo je lobist, ki je hotel izbrisati Telekom Srbija iz poročila?

Svet 31. Mar 202317:22 1 komentar
Daniel Mondekar
N1

Kot kaže, evropski poslanec iz Slovaške in posebni poročevalec za Srbijo Vladimir Bilčik ni edini, ki naj bi si prizadeval, da se državno telekomunikacijsko podjetje Telekom Srbija ne omenja v poročilu Evropskega parlamenta (EP) o napredku Srbije. Viri iz dveh različnih skupin parlamenta so za N1 Srbija potrdili, da je Telekom Srbija prek dolgoletnega partnerja Igorja Žežlja za to najel poklicnega lobista iz Hrvaške Daniela Mondekarja.

Daniel Mondekar naj bi se v teh dneh sestajal z različnimi evropskimi poslanci, predvsem iz Slovenije in Hrvaške ter lobiral v imenu srbskega državnega telekomunikacijskega podjetja Telekom Srbija za njegov umik iz poročila Evropskega parlamenta (EP) o napredku Srbije. Mondekar je nekdanji hrvaški poslanec in član stranke SPD, zdaj pa dela kot svetovalec v institucijah Evropske unije. Njegove povezave naj bi segale vse do vrha Evropske komisije, je za N1 Srbija povedal vir iz evropskega parlamenta, ki je še navedel, da je Mondekar pred meseci pomagal lastniku Adria Media Group Igorju Žežlju pri nakupu portala Euroaktiv.

Zaradi poročila o Srbiji je v Evropskem parlamentu močno završalo. Prvič v zgodovini se je namreč zgodilo, da so še pred uskladitvijo besedila v javnosti pricurljala dopolnila k osnutku poročila. S tem pa je bila razkrita tudi zahteva Telekoma Srbija za izbris družbe iz dopolnil k osnutku poročila o napredku Srbije. Vir je za N1 razkril, da je dokument, v katerem je bila podana zahteva, pravzaprav predlog, s katerim je na sestanek, na katerem so usklajevali vsebino amandmajev k osnutku poročila o napredku Srbije, prišel evropski poslanec iz Slovaške in posebni poročevalec za Srbijo Vladimir Bilčik (Evropska ljudska stranka).

Vira iz EP sta za N1 potrdila, da je poročevalec za Srbijo Bilčik predstavil, kot navajata, stališče Telekoma Srbija in razloge, zakaj družbe v poročilu ne bi smeli omenjati. Po navedbah vira predlogi evropskega poslanca niso bili sprejeti ter da del o medijih in Telekomu ostaja. Vir iz druge skupine EP pa je za N1 povedal, da se ob tem porajajo vprašanja, kakšni so motivi Bilčika in zakaj se zavzema za Telekom Srbija. Bilčik je sicer organu EP za preprečevanje korupcije sporočil, da se je v torek in sredo sestal s predstavniki medijske skupine Adria Media Group Igorja Žežlja, nato pa še s predstavniki Telekoma. To je po pravilih tudi moral storiti.

Urednik portala European Western Balkans Nemanja Todorović Štiplija je za N1 pojasnil, da pričakuje, da bo Telekom Srbija na koncu vendarle črtan, a le iz enega od desetih amandmajev, v katerih je omenjen. In sicer da ne bo uvrščen na seznam največjih afer, ki jih Evropski parlament poskuša razjasniti. “Gre za amandma, ki omenja vse največje afere, ki so pretresle to vlado. To razumem, saj morda zadeve Telekoma Srbija niso na isti ravni kot nekatere druge afere, kot so denimo Savamala in Krušik ali Jovanjca. Pričakujem pa, da bo v nadaljevanju poročila Telekom Srbija omenjen kot podjetje, ki si prizadeva vplivati na medijski trg v Srbiji,” je dejal.

Iz dokumenta, ki ga je pridobila N1 Beograd, v enem od amandmajev Telekomu Srbija tako očitajo, da je instrument vladajoče stranke, s katerim vpliva na medijski trg v Srbiji, v drugem amandmaju pa so kritični, saj državno telekomunikacijsko podjetje oddaja kanal Russia Today. V amandmaju, ki se nanaša na področja korupcije in organiziranega kriminala, evropski poslanci zahtevajo, da se v besedilo poročila doda tudi Telekom ter da se pozove pristojne organe, da to raziščejo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje