Kdo je Nemo, ki je s kodo osvojil Evropo

Magazin 12. Maj 202402:14 4 komentarji
Nemo
Foto: PROFIMEDIA

Nesporni zmagovalec letošnje Evrovizije je Nemo. Skladba The Code (Koda) je prepričala tako strokovne žirije kot javnost in Švico kaj kmalu po začetku podeljevanja točk izstrelila na prvo mesto, kjer se je obdržala vse do konca večera.

Letošnja Evrovizija je postregla s političnimi trenji, nepričakovano izključitvijo Nizozemske in tik pred zdajci tudi vzponi in padci na stavnicah. Te so še tik pred sobotnim finalnim večerom gotovo zmago napovedovale Hrvatu Baby Lasagni in skladbi Rim Tim Tagi Dim, a so gledalci tekmovanja pri podelitvi točk strokovnih žirij kaj hitro spoznali, da bitka za hrvaškega pevca še ni dobljena.

Ogromno dvanajstic strokovnega dela podeljevalcev točk si je namreč prislužil Švicar pod umetniškim imenom Nemo, ki naj bi se sodeč po stavnicah v finalu uvrstil na tretje mesto.

Ob seštevku vseh točk se je tako v zadnjih izdihljajih večera vnela napeta bitka med Hrvaško in Švico. Čeprav je Hrvaška s 337 točkami prejela največ glasov javnosti, pa na koncu ni uspela nadoknaditi prednosti, ki jo je švicarski predstavnik dobil v prvem delu ocenjevanja.

Švicarski predstavnik Nemo, Evrovizija 2024
Švicarski predstavnik Nemo (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)

Švica je tako zmagala s skupno 591 točkami, Hrvaška ji bila za petami s 547 točkami, na tretje mesto pa se je s 453 točkami zavihtela Ukrajina. Slovenska strokovna žirija je Švici namenila deset točk, slovenska javnost pa štiri.

Pevec Nemo je javnost in glasbeno stroko prepričal s pesmijo The Code (“Koda”). To je švicarska televizijska mreža SFR za evrovizijsko pesem izbrala med več kot 400 prijavljenimi skladbami, poroča Eurovision World. Kakor pojasnjuje v skladbi, je pevec razvozlal kodo med 0 in 1 in tako našel raj. Za 24-letnika, ki se opredeljuje kot nebinarna oseba, je prav prostor med 0 in 1 prostor, za katerega se mu zdi, da ne kot moški in ne kot ženska spada tudi sam. “To je moja resnica,” je denimo eden od verzov pesmi.

Nemo se je rodil leta 1999 v majhnem dvojezičnem mestu Biel in že od majhnih nog igra violino, klavir in bobne. Leta 2016 je zaslovel z nastopom na SRF Virus (#Cypher), ki je postal viralen na družbenih omrežjih. Izdal je dva krajša albuma, od katerih se je sedem skladb uvrstilo na uradne švicarske glasbene lestvice. Leto 2020 je bilo za Nema obdobje sprememb, saj je začel pisati in producirati za druge izvajalce in izdajati pesmi v angleščini. Nemo se v svoji glasbi posveča vprašanjem spolne identitete, duševnega zdravja in iskanja svojega prostora pod soncem, piše na uradni spletni strani Evrovizije.

Trenutno se ukvarja s pisanjem in ustvarjanjem nove glasbe, za katero upa, da jo bo lahko čim prej izdal, še piše portal Eurovision World. Prav tako se pripravlja na nastope, saj želi poleti imeti evropsko turnejo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje