Ker jih “vlada ignorira”, hrvaški zdravniki napovedali stavko

Svet 29. Mar 202310:41 0 komentarjev
zdravstvo, hrvaška, stavka, zdravnik
PROFIMEDIA

Zaradi kopice težav so hrvaška zdravniška združenja napovedala stavko, pričakujejo tudi sestanek s premierjem Andrejem Plenkovićem.

Hrvaška zdravniška združenja so v torek napovedala stavko zaradi nakopičenih težav v zdravstvu.

Pričakujejo pa tudi sestanek s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem ter njegov osebni angažma pri reševanju težav zdravstva. Ob tem so zdravniki poudarili, da bo za paciente tudi v času stavke poskrbljeno, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Pet krovnih zdravniških združenj je stavko napovedalo po tem, ko so na skupnem sestanku ocenili, da protest pod imenom SOS za zdravstvo pred desetimi dnevi ni dal želenih rezultatov. Prav tako ocenjujejo, da zdravstveni minister Vili Beroš težav ne more rešiti sam, zato so k sanaciji zdravstva povabili tudi premierja.

Predsednik Hrvaške zdravniške zbornice Krešimir Luetić je po sestanku opozoril, da hrvaška vlada ni razumela sporočila protesta zdravnikov v Zagrebu.

Končno odločitev o stavki bo sicer sprejela skupščina Hrvaškega zdravniškega sindikata, katerega predsednica Renata Čulinović Čaić odgovornost za težave v zdravstvu pripisuje vladi.

Zdravniki so na nedavnem shodu opozorili na lastno preobremenjenost in slabe delovne razmere, vlado pa obtožili ignoriranja njihovih zahtev, še poroča Hina.

Pred takratnim shodom je minister Beroš poslal javno pismo, v katerem se je spraševal o resničnih motivih za protest. Pri tem je izpostavil zdravniško zbornico in sugeriral, da jim ni toliko mar za materialne pravice zdravnikov kot za lastne interese.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!