Kijev v ruskem obstreljevanju stanovanj vidi izzivanje predčasne protiofenzive

Svet 02. Maj 202310:42 > 14:20 6 komentarjev
Raketni napad na Uman
REUTERS/Carlos Barria

Po več valovih raketnih napadov ruske vojske, ki so zadnje tedne razdejali predvsem domove civilistov, so v Kijevu ocenili, da želi ruska stran z njimi izzvati predčasno ukrajinsko protiofenzivo. "Nobenega dvoma ni, da izvajajo neposredne napade na civilne stanovanjske hiše ali lokacije z veliko hišami, ki pripadajo civilnemu prebivalstvu," je dejal svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak.

Rusija je spremenila svojo taktiko v invaziji in je po navedbah ukrajinskih oblasti pričela namerno izvajati zračne napade na stanovanjska območja. S tem pa naj bi Moskva poskušala izzvati predčasno ukrajinsko protiofenzivo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Nobenega dvoma ni, da izvajajo neposredne napade na civilne stanovanjske hiše ali lokacije z veliko hišami, ki pripadajo civilnemu prebivalstvu,” je dejal svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. Ob tem je opozoril, da je eden od ciljev spremembe ruske taktike tudi izzvati predčasno protiofenzivo.

Prepričan je, da je bil namen zadnjih ruskih raketnih napadov preizkusiti, ali je Ukrajina sposobna zaščititi svoj zračni prostor. Ruski napadi so v zadnjih dneh terjali več smrtnih žrtev, zlasti v mestu Uman, kjer naj bi bilo v petek ubitih več kot 20 ljudi.

Ukrajina že več mesecev načrtuje spomladansko protiofenzivo za ponovno zavzetje območij, ki jih je zasedla Rusija. Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je v petek sporočil, da se priprave na protiofenzivo bližajo koncu, pri čemer konkretnih podrobnosti ni navedel.

Britanske obveščevalne službe medtem opozarjajo, da ruskim silam primanjkuje streliva. “Medtem ko Moskva daje najvišjo prednost mobilizaciji svoje obrambne industrije, ta še vedno ne izpolnjuje zahtev v času vojne,” je v poročilu zapisalo britansko obrambno ministrstvo. To je sicer v zapisu na Telegramu zavrnil ruski obrambni minister Sergej Šojgu, ki je zatrdil, da ruska obrambna industrija izpolnjuje potrebe vojske in ladjevja.

Šojgu je tako najverjetneje odgovoril tudi na pritožbo vodje Wagnerja Jevgenija Prigožina, ki je oblasti pozval, naj njegovim enotam za boje za mesto Bahmut dobavijo več streliva.

Ocene iz ZDA: v zadnjih petih mesecih padlo več kot 20 tisoč ruskih vojakov

V petih mesecih srditih spopadov v Ukrajini je umrlo več kot 20.000 ruskih vojakov, še okoli 80.000 pa je bilo ranjenih, je v ponedeljek dejal tiskovni predstavnik Bele hiše za nacionalno varnost John Kirby. Ob tem je pojasnil, da je približno polovica padlih borcev iz vrst ruske najemniške vojaške skupine Wagner.

Za podatke o žrtvah ruskih sil v zadnjih petih mesecih sprva ni bilo jasno, ali se številke nanašajo na spopade v celotni Ukrajini ali zgolj na spopade v okolici mesta Bahmut, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kirby je namreč sprva dejal, da se številke nanašajo samo na spopade v okolici Bahmuta, njegov namestnik Sean Savett pa je to kasneje popravil in za ameriški časnik Washington Post poudaril, da številke odražajo ruske izgube od decembra v celotni Ukrajini.

Bahmut
Anna Kudriavtseva/REUTERS

Kirby, ki se sklicuje na podatke ameriške obveščevalne službe, je sicer pojasnil, da so bili padli borci skupine Wagner večinoma “ruski obsojenci, ki so bili vrženi v boj brez zadostnega usposabljanja, vodenja ali kakršnegakoli smisla za organizacijsko poveljevanje in nadzor”.

ZDA medtem niso navedle podatkov o žrtvah na ukrajinski strani. Je pa zato ruski obrambni minister Sergej Šojgu na Telegramu navedel, da so ukrajinske sile aprila izgubile več kot 15.000 vojakov. Ob tem je navedel še, da je ruski vojski aprila uspelo sestreliti osem ukrajinskih letal, 277 brezpilotnih letal, 430 tankov in oklepnih vozil ter 225 kosov artilerije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje