Ukrajina: Napad na krimsko skladišče goriva priprava na protiofenzivo

Svet 30. Apr 202309:22 > 19:25 12 komentarjev
tank po bitki v Bahmutu
Foto: Kai Pfaffenbach/REUTERS

Tiskovna predstavnica južnega poveljstva ukrajinske vojske Natalija Gumenjuk je komentirala sobotni napad na skladišče goriva v Sevastopolu na krimskem polotoku. "Uničenje sovražnikove logistike je eden od pripravljalnih elementov za močne akcije naših obrambnih sil, o katerih govorimo že dlje časa," je dejala. Ukrajinski izstrelki so medtem zadeli rusko vas Suzemka blizu meje med Rusijo in Ukrajino, pri čemer sta bili ubiti štirje ljudje, je sporočil guverner Brjanske oblasti Aleksander Bogomaz.

Sobotni napad brezpilotnega letala na polotoku Krim, po katerem je v skladišču goriva v pristaniškem mestu Sevastopol izbruhnil požar, je bil priprava na načrtovano protiofenzivo ukrajinskih sil, je danes dejala tiskovna predstavnica južnega poveljstva ukrajinske vojske Natalija Gumenjuk, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Uničenje sovražnikove logistike je eden od pripravljalnih elementov za močne akcije naših obrambnih sil, o katerih govorimo že dlje časa,” je komentirala.

V skladišču goriva v Sevastopolu na Krimu, ki si ga je Rusija priključila leta 2014, je včeraj izbruhnil velik požar. Tamkajšnje proruske oblasti so zatrdile, da je bil posledica napada brezpilotnega letala. Žrtev naj ne bi bilo, prav tako pa naj ne bi bila ogrožena civilna infrastruktura. Ukrajinska vojaška obveščevalna služba je kasneje sporočila, da je bilo v požaru uničenih deset cistern z nafto. “To je božja kazen, zlasti za ubite državljane v Umanu, med katerimi je bilo pet otrok,” je v soboto dejal tiskovni predstavnik službe Andrij Jusov, pri čemer je imel v mislih petkov ruski raketni napad na to ukrajinsko mesto.

Vodja zasebnega podjetja Wasgner Jevgenij Prigožin je dejal, da ukrajinski protinapad pričakuje sredi maja. “Ta protiofenziva bi lahko postala tragedija za našo državo,” je ocenil v intervjuju za prokremeljskega vojnega dopisnika Semjona Pegova, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ob tem se je znova pritožil, da pripadnikom skupine Wagner primanjkuje streliva. “Naši borci imajo le 10-15 odstotkov nabojev, ki jih potrebujejo,” je dejal Prigožin in za to obtožil vodstvo ruske vojske.

Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov se ni odzval na njegove obtožbe, je pa sporočil, da so ruske enote zavzele še štiri predele mesta Bahmut. Ukrajina sicer zanika trditve Moskve, da so ruske sile zavzele 85 odstotkov mesta. Iz Kijeva so v soboto sporočili, da Rusom doslej ni uspelo prekiniti ukrajinskih oskrbovalnih poti do Bahmuta.

Ukrajinski izstrelki zadeli rusko vas, umrli štirje ljudje

“V napadu ukrajinskih nacionalistov sta bila žal ubita dva civilista. Po doslej znanih podatkih je bila ena stanovanjska stavba popolnoma uničena, še dve hiši sta bili delno uničeni,” je guverner Brjanske oblasti Aleksander Bogomaz dejal v sporočilu, objavljenem na Telegramu.

“Pod ruševinami smo našli še dva civilista. Na žalost sta oba umrla,” je dodal v kasnejšem zapisu.

Do domnevnega ukrajinskega napada prihaja po tem, ko so proruske okupacijske oblasti v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine v petek sporočile, da je bilo v ukrajinskem obstreljevanju v središču mesta Doneck ubitih devet ljudi, med njimi osemletna deklica.

Rusija je medtem v zadnjih dneh ponovno izvedla več obsežnih zračnih napadov na ukrajinska mesta, v katerih je bilo ubitih 25 ljudi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje