Prigožin sporočil Rusiji: Če ne bomo dobili orožja, se bomo umaknili ali umrli

Svet 29. Apr 202316:56 1 komentar
Jevgenij Prigožin
Concord Press Service/via REUTERS

Prvi mož podjetja Wagner, ki (med drugim) na ukrajinska bojišča pošilja plačane borce, ruske oblasti poziva, naj njegovi skupini dostavijo več streliva za nadaljevanje bojev.

Vodja ruske najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je ruske oblasti pozval, naj njegovim enotam za boje za mesto Bahmut dobavijo več streliva, saj bo v nasprotnem primeru zaradi velikega števila žrtev in pomanjkanja zalog orožja del svojih enot prisiljen umakniti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V spopadih za mesto Bahmut, ki trajajo že mesece, so zaradi pomanjkanja streliva izgube petkrat večje od potrebnih, je opozoril. “Vsak dan imamo na tisoče trupel, ki jih pospravimo v krste in pošljemo domov,” je dejal Prigožin v danes objavljenem intervjuju z ruskim vojaškim blogerjem Semjonom Pegovom.

Kot je dodal, je ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja pozval, naj Moskva njegovi skupini pošlje več streliva. “Če primanjkljaj streliva ne bo dopolnjen, se bomo, da ne bi potem bežali kot strahopetne podgane, prisiljeni umakniti ali umreti,” je zatrdil.

Prigožin je prav tako dejal, da je po njegovem mnenju Ukrajina pripravljena na pričakovano protiofenzivo, in namignil, da bi se ta lahko začela do 15. maja.

Ukrajinska vojska blizu Bahmuta (Sofiia Gatilova/REUTERS)

Tiskovna agencija Reuters sicer opozarja, da ni povsem znano, kako resno je Prigožin mislil, kar je izrekel. Prvi mož Wagnerja je namreč znan po svojem bojevitem slogu in ironičnem smislu za humor. Pred dnevi je denimo sporočil, da se je šalil, ko je rekel, da bodo njegovi borci nehali obstreljevati Bahmut, da bi ga ukrajinske sile lahko razkazale ameriškim novinarjem.

Ukrajinsko mesto Bahmut, kjer je pred vojno živelo približno 70.000 ljudi, je po večmesečnih srditih bojih med ruskimi in ukrajinskimi silami ostalo praktično brez civilnega prebivalstva. Obe strani sta v boj za mesto vložili veliko moči.

Kijev že dlje časa opozarja, da je Bahmut ključnega pomena za zadrževanje ruskih sil na celotni vzhodni fronti, ukrajinska strategija pri obrambi Bahmuta pa naj bi bila zmanjšati zmožnost Rusije, da bi v prihodnjih mesecih napredovala ali začela morebitno novo ofenzivo, in pridobiti čas, da se ukrajinske sile pripravijo na protiofenzivo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje