Kitajska bo začasno prepovedala plutje na območje severno od Tajvana

Svet 13. Apr 202317:35 0 komentarjev
Kitajsko morje
PROFIMEDIA

Kitajska bo v nedeljo prepovedala vstop ladjam na območje severno od Tajvana zaradi "morebitnega padanja razbitin rakete". Do zaprtja območja prihaja, potem ko je kitajska vojska v ponedeljek končala tridnevne obsežne vojaške vaje v bližini Tajvana.

Kitajska bo v nedeljo prepovedala vstop ladjam na območje severno od Tajvana zaradi “morebitnega padanja razbitin rakete”, so danes sporočile pomorske oblasti kitajske province Fujian.

Ladjam bo dostop na območje, ki leži okoli 160 kilometrov severno od tajvanske prestolnice Tajpej, prepovedan med 9. do 15. uro po lokalnem času, so dodali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

To so sporočili po tem, ko je tajvansko ministrstvo za promet v sredo opozorilo, da namerava Peking severno od Tajvana v nedeljo vzpostaviti območje prepovedi letenja zaradi “vesoljskih dejavnosti”, in sicer med 9.30 in 10. uro. Peking tega ni potrdil.

V Taipeju so še sporočili, da je Kitajska sprva napovedala tridnevno zaprtje zračnega prostora na omenjenem območju od nedelje do torka, vendar je svoje namene po njihovem nasprotovanju spremenila. Ministrstvo je namreč Kitajsko opozorilo, da bo ta odločitev povzročila nepotrebno tveganje ter škodovala pravicam in interesom mednarodnega letalskega prometa.

Do zaprtja območja prihaja, potem ko je kitajska vojska v ponedeljek končala tridnevne obsežne vojaške vaje v bližini Tajvana. Z njimi je Peking odgovoril na srečanje tajvanske predsednice Caj Ing Ven s predsednikom predstavniškega doma ameriškega kongresa Kevinom McCarthyjem v ZDA.

Na vajah so med drugim simulirali napade na “ključne tarče na tajvanskem otoku”. Kitajska pa je opozorila, da se mir v Tajvanski ožini in neodvisnost Tajvana “medsebojno izključujeta”. Tajpej je odvrnil, da Kitajska spodkopava mir in stabilnost.

Čeprav Tajvan od konca državljanske vojne leta 1949 deluje neodvisno od kitajske celine, Peking otok v okviru politike ene Kitajske še naprej obravnava kot del svojega ozemlja. K ponovni združitvi je na marčnem zasedanju ljudskega kongresa znova pozval tudi kitajski predsednik Ši Džinping.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!