Kitajska: Vojska pripravljena, zatrla bo kakršnokoli obliko neodvisnosti Tajvana

Svet 10. Apr 202309:56 > 15:27 21 komentarjev
ameriški rušilec v južnokitajskem morju
PROFIMEDIA

Kitajska je zaključila tridnevne vojaške vaje v bližini Tajvana. Sporočili so, da je vojska pripravljena na boj in bo zatrla kakršnokoli obliko neodvisnosti Tajvana. Napetosti na območju se stopnjujejo. Med kitajskimi vojaškimi vajami je v morje pri Tajvanu vplul ameriški rušilec.

Kitajska vojska je danes sporočila, da je “uspešno opravila” tridnevne vojaške vaje v bližini Tajvana, ki so še dodatno povečale napetosti v regiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Peking je ob tem opozoril, da se mir v Tajvanski ožini in neodvisnost Tajvana “medsebojno izključujeta”, Taipei pa je odvrnil, da Kitajska spodkopava mir in stabilnost.

Kitajske vojaške vaje na območju so trajale tri dni, v današnjem sporočilu pa so še zapisali, da je vojska “pripravljena na boj in se lahko kadarkoli spopade, odločno pa bo zatrla kakršnokoli obliko neodvisnosti Tajvana in poskuse tujega vmešavanja”, dodaja AFP.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva je danes dodal, da mora Kitajska “trdno nasprotovati vsakršni obliki tajvanskega separatizma, če želimo zaščititi mir in stabilnost v Tajvanski ožini”. Tajvansko zunanje ministrstvo pa je sporočilo, da Kitajska “namerno uporablja vojaške vaje za spodkopavanje miru in stabilnosti v Tajvanski ožini”. Kot so dodali, bo Taipei ohranil tesne odnose z ZDA, da bi “skupaj preprečili avtoritarno ekspanzijo”.

Napetosti na območju se stopnjujejo po sredinem srečanju tajvanske predsednice Caj Ing Ven s predsednikom predstavniškega doma ameriškega kongresa Kevinom McCarthyjem v Kaliforniji. Po srečanju je Kitajska napovedala vojaške vaje v okolici Tajvana.

Med kitajskimi vajami vplul ameriški rušilec

Danes je danes na območje v Južnokitajskem morju, blizu otočja Spratly, ki si ga lasti Kitajska, vplul ameriški rušilec USS Milius. Uradni Peking je obsodil vplutje, saj da je šlo za “nezakonit vdor”, iz Washingtona pa so sporočili, da je šlo za “podporo pravicam, svoboščinam in zakoniti uporabi morja”.

Po operaciji je ameriška vojaška ladja “zapustila območje in nadaljevala operacije v Južnokitajskem morju”, so še pojasnili pri ameriški mornarici. Sporočili so, da je šlo za operacijo “svobodne plovbe v skladu z mednarodnim pravom”.

Po navedbah Pekinga so sicer kitajska vojaška letala danes med simulacijo napadov uporabila pravo strelivo, na vaji pa je sodelovala tudi letalonosilka Shandong.

Ob začetku tridnevnih vojaških vaj v soboto je kitajska vojska sporočila, da te služijo kot svarilo “pred sodelovanjem med separatističnimi silami, ki želijo neodvisnost Tajvana, ter tujimi silami in njihovimi provokacijami”.

Čeprav Tajvan od konca državljanske vojne leta 1949 deluje neodvisno od kitajske celine, Peking otok v okviru politike ene Kitajske še naprej obravnava kot del svojega ozemlja. K ponovni združitvi je na nedavnem zasedanju ljudskega kongresa znova pozval tudi kitajski predsednik Ši Džinping.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje