Kitajska med obiskom ameriške delegacije v Tajvanu spet izvedla vojaške vaje

Svet 15. Avg 202213:16 > 16. Avg 2022 14:45 0 komentarjev
Tajvan
Taiwan Ministry of Foreign Affairs/REUTERS

Kitajska vojska je sporočila, da so na območju blizu otoka Tajvan, katerega neodvisnosti v Pekingu ne priznavajo in ga razumejo kot del ozemlja Kitajske, izvedla še več vojaških vaj. To je sporočila v času, ko je Tajvan obiskala petčlanska delegacija ameriškega kongresa.

Kitajska je sporočila, da je izvedla nove vojaške vaje v okolici Tajvana. Te sovpadajo z dvodnevnim obiskom delegacije ameriških kongresnikov, ki jih je vodil demokratski senator Ed Markey in so v Tajvan prispeli v nedeljo. Kitajska vojska je obisk obsodila in napovedala, da bodo branili “suverenost” Kitajske, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah Ameriškega instituta na Tajvanu (AIT), ki opravlja naloge ameriškega veleposlaništva na otoku, je dvodnevni obisk kongresne delegacije del njihove širše turneje po indijsko-pacifiški regiji. Teme pogovorov naj bi bile regionalna varnost, trgovina in investicije.

Tajvansko zunanje ministrstvo je obisk ameriške delegacije pozdravilo in ga označilo za znamenje dobrih odnosov med ZDA in Tajvanom. Delegacija se je danes srečala tudi s tajvansko predsednico Tsai Ingwen, ki je v luči kitajskih vojaških aktivnosti sporočila, da so v Tajpeju zavezani k ohranjanju statusa quo na območju tajvanske ožine, piše tiskovna agencija Reuters.

Da bo delegacija ameriškega kongresa pripotovala v Tajvan, v javnosti ni bilo znano. Njihova pot predstavlja drugi visoki obisk ameriških gostov na Tajvanu po tem, ko je otok v začetku meseca obiskala predsednica ameriškega predstavniškega doma Nancy Pelosi.

Kitajska
Eastern Theatre Command/REUTERS

Peking: Branili nacionalno suverenost

Obisk je sprožil ogorčen odziv Pekinga, od koder so sporočili, da je kitajska vojska izvedla “patruljiranje v bojni pripravljenosti in bojne vaje v morju in zračnem prostoru okoli otoka Tajvan”.

“To je odvračilno dejanje proti ZDA in Tajvanu, ker še naprej izvajata politične trike in spodkopavata mir in stabilnost v Tajvanski ožini,” je v izjavi dejal tiskovni predstavnik vzhodnega poveljstva kitajske vojske, in obljubil, da bodo “odločno branili nacionalno suverenost”.

Tajvan ima lastno vlado od leta 1949, a Kitajska otok dojema kot del svojega ozemlja in ostro nasprotuje vsakršnim uradnim stikom med Tajpejem in drugimi državami.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!