Po Nancy Pelosi na Tajvan prispela še delegacija ameriškega kongresa

Svet 14. Avg 202215:01 > 15. Avg 2022 06:59 0 komentarjev
Nancy Pelosi
Taiwan Ministry of Foreign Affairs/REUTERS

Nekaj dni potem, ko je z obiskom Tajvana oblasti v Pekingu razburila predsednica ameriškega predstavniškega doma Nancy Pelosi, so iz ameriškega de facto predstavništva v Tajpeju sporočili, da je danes in jutri na obisku na otoku še petčlanska delegacija ameriškega kongresa.

Iz ameriškega de facto predstavništva v Tajpeju so sporočili, da je na obisku na Tajvanu danes in jutri petčlanska delegacija ameriškega kongresa, ki se bo srečala s tajvanskimi voditelji, tudi predsednico Tajvana Tsai Ingwen. Delegacijo, ki je na otok pripotovala z letalom, vodi demokratski senator Ed Markey.

Sodeč po sporočilu za javnost je srečanje del širšega obiska indo-pacifiške regije. Rdeča nit pogovorov bodo med drugim odnosi med ZDA in Tajvanom, trgovina in svetovne dobavne verige, piše tiskovna agencija Reuters.

“Še posebej v času, ko Kitajska z vojaškimi vajami stopnjuje napetosti v tajvanski ožini in regiji, delegacija, ki jo vodi Markey, še enkrat prikazuje trdno podporo ameriškega kongresa Tajvanu,” so še zapisali. Tajvansko zunanje ministrstvo je obisk ameriške delegacije pozdravilo in ga označilo za znamenje dobrih odnosov med ZDA in Tajvanom. Delegacija se bo srečala tudi s tajvanskim zunanjim ministrom Josephom Wujem.

Obisk delegacije ameriškega kongresa sledi obisku predsednice predstavniškega doma Nancy Pelosi v začetku avgusta, ki je dodobra razburil Peking. Pelosi je obiskala tajvanski parlament in se sestala s tajvansko predsednico Tsai Ingwen, z obiskom pa je po lastnih besedah prenesla sporočilo podpore tajvanski demokraciji.

Kitajska, ki Tajvan obravnava kot del države, je protestirala po diplomatskih kanalih, prav tako pa je začela z največjimi vojaškimi vajami po letu 1995, ki da so “nujen in upravičen ukrep za zaščito nacionalne suverenosti”. Kitajska je, spomnimo, obisk Pelosi v Tajpeju obsodila kot “izjemno nevarno delovanje ZDA” ter kot namerno spodkopavanje načela ene Kitajske in spodbujanje tajvanskih separatističnih teženj.

Kmalu po obisku Pelosi je v območje zračne obrambe Tajvana vstopilo 27 kitajskih vojaških letal. Da so kitajska letala vstopila v tajvansko območje zračne obrambe, iz Tajpeja poročajo tudi danes – tajvansko ministrstvo za obrambo je sporočilo, da je na območje tajvanske zračne obrambe vstopilo 11 kitajskih vojaških letal. Prav tako so na območju in blizu tajvanske ožine zaznali 22 kitajskih vojaških letal in šest vojaških ladij. Kot smo poročali, je Kitajska zoper Pelosi zaradi obiska prav tako uvedla sankcije.

Kratko ozadje kitajsko-tajvanskega spora

Čeprav ima Tajvan svoje politično vodstvo vse od leta 1949, ga Peking šteje kot del svojega ozemlja. Kitajska se je zavezala, da bo ščasoma Tajvan združila in povezala s celino, pri tem pa, če bo potrebno, uporabila tudi silo. Tajvan ima sicer v mednarodni skupnosti zaradi moči in vpliva velike Kitajske malo “prijateljev”. Neodvisnost Tajvana priznava samo 13 držav.

To so: Vatikan, Belize, Gvatemala, Haiti, Honduras, Maršalovi otoki, Nauru, Palau,  Sveti Vincent in Grenadine, Saint Kitts in Nevis, Sveta Lucija, Paragvaj in Tuvalu.

Še pred nekaj leti je Tajvan priznavalo 21 držav, vendar so Panama, Dominikanska republika, Burkina Faso, Salvador, Kiribati, Salomonovi otoki in Nikaragva priznanje Tajvana preklicale in ga priznale kot del Kitajske.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!