Kitajska ohladila diplomatske odnose z Litvo. Razlog: Tajvan

Svet 21. Nov 202112:59 0 komentarjev
Kitajska, Litva
PROFIMEDIA

Tajvan je v litovski prestolnici Vilna odprl diplomatsko predstavništvo, ki pa v nazivu nosi svoje ime in ne imena tajvanske prestolnice Tajpej, kot je praksa drugod po svetu, kjer imajo tajvanske oblasti svoje predstavnike. Ker Kitajska tej potezi nasprotuje, se bo diplomacija med Kitajsko in Litvo odslej vršila na ravni pristojnosti odpravnikov poslov.

Kitajska je znižala raven diplomatskih odnosov z Litvo. Za ta korak se je odločila, potem ko je Tajvan ta teden tam odprl diplomatsko predstavništvo pod svojim imenom. Peking bo odslej v Vilni zastopal odpravnik poslov, in ne več veleposlanik, je sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo.

“Kitajska vlada je morala znižati raven diplomatskih odnosov med državama, da bi obvarovala svojo suverenost in temeljne norme mednarodnih odnosov,” je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo. “Litovska vlada mora nositi vse posledice, ki izhajajo iz tega,” so dodali. Pojasnili so, da bo odslej Kitajsko v Litvi zastopal odpravnik poslov.

Na kitajskem zunanjem ministrstvu so poudarili še, da je Litva “opustila svoje politične zaveze, dane ob vzpostavitvi diplomatskih odnosov” s Kitajsko. To se po poročanju AFP nanaša na politiko “ene Kitajske”, v skladu s katero je Tajvan del Kitajske.

V Vilni so izrazili obžalovanje ob kitajski odločitvi za znižanje ravni diplomatskih odnosov. “Litva ponovno potrjuje zavezanost politiki ‘ene Kitajske’, vendar ima obenem pravico do razširitve sodelovanja s Tajvanom,” so zapisali na litovskem zunanjem ministrstvu.

Kitajska, Tajvan
REUTERS

Tajpej je medtem ta teden sporočil, da je v Litvi uradno odprl diplomatsko predstavništvo pod imenom Tajvana. S tem so prekinili tradicijo poimenovanja tovrstnih de facto veleposlaništev kot gospodarski in kulturni uradi Tajpej. Odločitev o odprtju predstavništva je bila znana poleti, Peking pa je takrat odpoklical svojega veleposlanika v Litvi in od Vilne zahteval, da stori enako, kar se je na koncu tudi zgodilo.

Tajvan, kjer živi okoli 23 milijonov ljudi, uradno priznava 15 držav, ima pa otok v številnih državah svoja predstavništva, ki delujejo kot de facto veleposlaništva. Prav tako ima več držav podobne urade v Taipeiju.

Medtem ko Kitajska vrši tudi vojaški pritisk na Tajvan – kitajska vojaška letala redno vstopajo tajvansko območje zračne obrambe – Tajvanu še posebej vneto podporo izkazujejo ZDA. Tajvansko obrambno ministrstvo je včeraj denimo sporočilo, da sta južno od otoka včeraj letela dva kitajska bombnika (H-6), ki imata tudi jedrske zmogljivosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!