Na podnebni konferenci iščejo rešitve, Kitajska pa povečuje proizvodnjo premoga

Svet 02. Nov 202109:48 > 09:52 0 komentarjev
kitajska, energenti
Aly Song/REUTERS

Kitajska je v času pomanjkanja energentov in rastočih cen energije povečala domačo proizvodnjo premoga za več kot milijon ton dnevno, je sporočila kitajska nacionalna komisija za razvoj in reforme.

Novica prihaja v času, ko svetovni voditelji na konferenci COP26 iščejo poti za omejevanje globalnih izpustov toplogrednih plinov. Po uradnih podatkih Pekinga je Kitajska od sredine oktobra povečala proizvodnjo premoga na 11,5 milijona ton dnevno. To je 1,1 milijona ton dnevno več kot konec septembra, kaže nedeljska objava.

Kitajska, sicer največja svetovna uvoznica premoga, se sooča z izpadi električne energije in sprejema ukrepe za omejevanje njene rabe, kar duši gospodarstvo in povečuje zastoje v dobavnih verigah. Med razlogi so pomanjkanje premoga, krepitev njegove cene ter zaostreni podnebni cilji.

Kriza sedaj popušča, tudi zahvaljujoč okrepljeni domači proizvodnji, kaže izjava načrtovalskega organa. Svetovni voditelji, med katerimi sicer ni kitajskega predsednika Ši Džinping, v škotskem Glasgowu te dni na konferenci COP26 razpravljajo o omejevanju izpustov toplogrednih plinov. Ši je v Glasgow poslal le pisno izjavo.

Kitajska energetska kriza sovpada z epidemijo covida-19, zaradi katere so kitajske meje zaprte, to pa omejuje dobavo surovin. Peking je tudi v sporu s Sydneyjem, kar pomeni, da se je uvoz avstralskega premoga zmanjšal. Kitajska sicer okoli 60 odstotkov elektrike pridobi iz premoga. Njeni podnebni cilji napovedujejo podnebno nevtralnost do leta 2060.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!