Kitajska zavrnila ponovno prošnjo WHO, ki raziskuje izvor koronavirusa

Koronavirus 13. Avg 202120:50 > 22:18 1 komentar
Kitajska
Tyrone Siu/REUTERS

Kitajska je danes zavrnila prošnjo WHO, naj ji posreduje nadaljnje podatke o razvoju prvih primerov covida-19. Po njihovem mnenju je prva preiskava zadostovala, pozivi k posredovanju dodatnih podatkov pa so politično in ne znanstveno motivirani.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je Kitajsko v četrtek pozvala, naj ji posreduje nadaljnje podatke o razvoju prvih primerov covida-19, saj si želi oživiti preiskavo o izvoru bolezni. Kitajska je prošnjo danes zavrnila in ob tem dejala, da podpira le znanstvene raziskave o izvoru virusa.

Skupina mednarodnih strokovnjakov WHO je v prizadevanjih, da bi dognali izvor izbruha okužb z novim koronavirusom januarja letos odšla v kitajski Wuhan, kjer so v sodelovanju s kitajskimi kolegi pripravili prvo poročilo. A do dokončnih ugotovitev o tem, kako se je virus začel širiti, se skupini ni uspelo dokopati.

Pritisk na Peking se krepi

A na Peking se sedaj krepi pritisk, da razmisli o sodelovanju v novi preiskavi o začetku pandemije, ki je ohromila svetovno gospodarstvo in bila usodna za več kot štiri milijone ljudi po vsem svetu, odkar se je novi koronavirus decembra 2019 prvič pojavil v kitajskem mestu Wuhan.

V četrtek je WHO na Kitajsko naslovil vnovičen poziv, naj z njo deli podatke o prvih primerih covida-19, da bi lahko organizacija oživila preiskavo. Kitajska je prošnjo zavrnila, češ da je prva preiskava zadostovala, pozivi k posredovanju dodatnih podatkov pa da so politično in ne znanstveno motivirani.

Strokovnjaki vse bolj odprti do ideje, da je virus ušel iz laboratorija

V luči nepripravljenosti Kitajske, da bi v polnosti sodelovala z zunanjimi preiskovalci, so tudi strokovnjaki vse bolj odprti za razmislek o teoriji, da je virus morebiti ušel iz kitajskega laboratorija.

Danski znanstvenik, ki je vodil prvo mednarodno misijo v Wuhanu, Peter Ben Embarek je priznal, da je ena od možnih hipotez, kako je virus z netopirja prešel na človek, ta, da se je uslužbenec laboratorija v Wuhanu okužil med odvzemom vzorcev na terenu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje