Kitajske vojaške vaje: gre za simulacijo napada na Tajvan

Svet 06. Avg 202212:21 0 komentarjev
Kitajska vojaške vaje Tajvan
Reuters

Kitajska nadaljuje obsežne vojaške vaje v bližini Tajvana. Včeraj je Peking na območje okoli otoka poslal rekordno število vojaških letal in plovil. Tajvanska vojska medtem trdi, da Kitajska izvaja "simulacijo napada na glavni otok".

Tajvansko ministrstvo za obrambo je sporočilo, da v bližini otoka delujejo številna kitajska vojaška letala in ladje. Nekatera med njimi so prečkala neuradno sredinsko črto vzdolž Tajvanske ožine, ki ločuje celino in otok ter jo obe strani večinoma spoštujeta.

Tajvanska vojska je v odgovor na kitajske manevre angažirala letala, poslala opozorila po radiu in mobilizirala sisteme protiraketne obrambe, ki sledijo kitajskim vojaškim letalom. Kitajsko stran pa so zaradi današnjih manevrov okoli otoka obtožile, da izvajajo “simulacijo napada na glavni tajvanski otok”.

Tajvanski zunanji minister Joseph Wu je po navedbah dpa obsodil “nevarno stopnjevanje vojaške grožnje”, ki “ruši mir in stabilnost v regiji in jo je treba obsoditi”.

Kitajska je vojaške vaje v okolici Tajvana, ki se bodo nadaljevale do nedelje, začela kot odgovor na nedavni obisk predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi na Tajvanu, ki ga vidi kot provokacijo in vmešavanje v kitajske notranje zadeve.

Peking obravnava Tajvan kot del kitajskega ozemlja in odločno zavrača kritike. Kitajska je med drugim v zadnjih dneh na pogovor pozvala veleposlanike več držav skupine G7, uvedla sankcije proti Nancy Pelosi in prekinila sodelovanje z ZDA na več področjih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!