Kitajski nepremičninski velikan v ZDA zaprosil za zaščito pred upniki

Gospodarstvo 18. Avg 202311:20 0 komentarjev
Evergrande
PROFIMEDIA

Kitajski nepremičninski velikan Evergrande je zaprosil v ZDA zaprosil za zaščito pred upniki.

Kitajski nepremičninski velikan Evergrande, katerega kriza je konec leta 2021 zamajala kitajske in svetovne finančne trge, je v četrtek v ZDA zaprosil za zaščito pred upniki.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, želi s tem pospešiti postopek prestrukturiranja. Družba je namreč globoko zadolžena, a se želi še letos izviti iz dolgov.

Mehanizem zaščite pred upniki bi zaščitil premoženje družbe v ZDA med postopkom prestrukturiranja. Predlog sporazuma o prestrukturiranju dolga v tujini, ki ga je Evergrande predstavil v začetku leta, upnikom med drugim ponuja možnost zamenjave terjatev za delnice hčerinskih družb Evergrande Property Services Group in Evergrande New Energy Vehicle Group.

Evergrande
PROFIMEDIA

Obveznosti skupine so konec lanskega leta znašale skoraj 340 milijard dolarjev, od tega posojila 85 milijard dolarjev. Takrat je imela na razpolago približno dve milijardi dolarjev likvidnih sredstev.

Težave družbe so se začele, ko je Peking leta 2021 zaradi strahu pred pregrevanjem trga uvedel nova pravila glede dovoljene zadolženosti razvijalcev nepremičninskih projektov. Njene delnice so padle za skoraj 90 odstotkov.

Evergrande je med drugim poskusil svež kapital zbrati s prodajo 50,1-odstotnega deleža enote za nepremičninske storitve, a je 2,58 milijarde dolarjev vreden posel padel v vodo. Družba se je nato za las izognila popolni plačilni nesposobnosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!