Kitajski predsednik zaskrbljen zaradi širjenja koronavirusa na podeželju

Koronavirus 19. Jan 202309:52 0 komentarjev
Ši Džinping
Tingshu Wang/REUTERS

Kitajski predsednik Ši Džinping je zaskrbljen zaradi širjenja koronavirusa na kitajskem podeželju, kamor se v času praznovanja odpravi veliko ljudi.

Kitajski voditelj Ši Džinping je v sredo v luči prihajajočega praznovanja kitajskega oziroma lunarnega novega leta predstavnikom lokalnih oblasti izrazil zaskrbljenost nad razmerami, povezanimi s širjenjem koronavirusa na kitajskem podeželju, kamor se v času praznovanja odpravi veliko ljudi.

“Ši je dejal, da ga skrbijo predvsem podeželska območja in podeželski prebivalci, potem ko je država prilagodila svoje ukrepe za odzivanje na širjenje covida-19,” je poročala kitajska državna tiskovna agencija Xinhua.

Kitajski voditelj je ob tem kot “pravilno odločitev” branil politiko ničelne tolerance do covida-19, saj je ta državi omogočila boj proti “več izbruhom mutacij virusa”. Politiko ničelne tolerance je Peking odpravil decembra lani, čemur pa je sledil skokovit porast števila okužb po vsej državi.

“Preprečevanje in obvladovanje epidemij je vstopilo v novo fazo, a smo še vedno v obdobju, ki terja velika prizadevanja,” je ocenil Ši in poudaril pomen “odprave pomanjkljivosti pri preprečevanju in obvladovanju epidemij na podeželju”.

V času praznovanja lunarnega novega leta se številni Kitajci odpravijo domov na podeželje. Kitajsko ministrstvo za promet je nedavno napovedalo, da med januarjem in februarjem pričakuje več kot dve milijardi potovanj, kar je približno dvakrat več kot lani, ko so bili ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa še v veljavi.

Po poročanju kitajskih državnih medijev, na katere se sklicuje AFP, je samo v sredo po vsej državi potovalo 30,2 milijona ljudi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!