Kje se je koronavirusna različica delta najbolj razširila

Koronavirus 29. Jun 202119:00 > 21:09 0 komentarjev
Združeno kraljestvo
Hannah Mckay/REUTERS

Koronavirusna različica delta, ki se je razširila iz Indije, se med drugim hitro širi v Indoneziji, Izraelu, Rusiji in na Otoku.

“V luči različice delta žal ne moremo reči, da gremo proti koncu pandemije,” je minuli teden komentirala nemška kanclerka Angela Merkel po vrhu EU v Bruslju. Koronavirusno različico delta, ki je bolj nalezljiva in se je po svetu razširila iz Indije, so po navedbah tiskovne agencije AP zabeležili v več kot 80 državah.

Medtem ko je večina evropskega kontinenta po merilih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje in bolezni (ECDC) obarvana z zeleno barvo, ki pomeni dobro epidemiološko stanje, se ponekod po svetu zaostrujejo ukrepi zaradi naraščajočega števila okužb z različico delta. Na Irskem in Portugalskem, denimo, zaradi širjenja različice delta ne bo napovedanega sproščanja ukrepov.

Na Irskem bodo prihodnji teden notranjost restavracij in lokalov odprli le za cepljenje in tiste, ki so covid-19 preboleli, prav tako še ne bodo dovoljeni drugi dogodki v zaprtih prostorih, kot je bilo sprva načrtovano. Na Portugalskem, kjer različica delta predstavlja 51 odstotkov novih okužb (in več kot 70 odstotkov na območju Lizbone), bodo na najbolj prizadetih območjih ponovno omejili odpiralni čas trgovin in restavracij.

Indonezija
Willy Kurniawan/REUTERS

Avstralska mesta v lockdownu

V Združenem kraljestvu nameravajo čimprej in po besedah novega ministra za zdravje Sajida Javida “nepovratno” razrahljati ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, čeprav bolj nalezljiva različica delta predstavlja 90 odstotkov novih okužb in število novookuženih v zadnjih tednih ponovno narašča. Medtem pa večja mesta v Avstraliji ob bistveno manj novookuženih uvajajo ponovno zaprtje javnega življenja. Zaprtje javnega življenja so uvedli v štirih prestolnicah avstralskih držav – v Sydneyju, Darwinu, Perthu in Brisbanu –, ukrepi za preprečevanje širjenja virusa pa skupno vplivajo na življenja 20 milijonov oziroma 80 odstotkov prebivalcev Avstralije, piše britanski BBC.

Cepilna kampanja v Avstraliji, kjer cepijo s cepivom podjetij Pfizer-BioNTech in AstraZeneca, napreduje relativno počasi. V državi, kjer morajo vsi prišleki ob prihodu v organizirano karanteno, je polno cepljenih manj kot pet odstotkov odraslih, 29 odstotkov pa je prejelo prvi odmerek. Dva odmerka teh cepiv sta sicer po navedbah britanske vlade v več kot 90 odstotkih zanesljiva zaščita pred hospitalizacijo po okužbi z različico delta.

Sydney, Avstralija
Loren Elliott/REUTERS

Španija in Hongkong poostrujeta ukrepe za potnike, ki prihajajo iz Združenega kraljestva. Britanski potniki, ki želijo potovati v Španijo, morajo predložiti bodisi negativni test PCR bodisi potrdilo o cepljenju. V Hongkongu pa s 1. julijem prepovedujejo vse lete z Otoka in vstop posameznikom, ki so v Veliki Britaniji preživeli več kot dve uri.

Porast okužb v Rusiji, Indoneziji in Izraelu

Skokovit porast okužb z različico delta od srede junija beležijo v Rusiji. Danes so poročali o 652 smrtih oseb s covidom-19, različica delta pa v ruski prestolnica Moskva, enako kot v Združenem kraljestvu, predstavlja 90 odstotkov novih okužb.

Medtem ko so iz Kremlja sporočili, da do jeseni v državi ne bo precepljenih 60 odstotkov prebivalcev (trenutno je polno cepljenih nekaj nad deset odstotkov oseb), v Moskvi uvajajo omejitve zoper širjenje covida-19. Po navodilih moskovskega župana Sergeja Sobjanina morajo podjetja domov poslati 30 odstotkov zaposlenih, ki niso cepljeni, v notranjost restavracij pa lahko vstopajo le osebe, ki so cepljene ali prebolele covid-19.

Podobno kot v Rusiji se s porastom okužb z novo različico delta soočajo tudi v Izraelu, kjer je precepljenost prebivalstva najvišja na svetu (več kot 55 odstotkov prebivalcev). V zadnjem dnevu so potrdili 283 novih okužb, kar je največ od aprila; so pa simptomi obolelih, ki so cepljeni, blažji kot pri necepljenih.

Cepljenje v Tel Avivu
Amir Cohen/REUTERS

Potem ko se je krivulja v Indiji obrnila navzdol – v državi so doslej skupno potrdili več kot 30 milijonov okužb, kar je takoj za ZDA –, je zaradi različice delta stanje “na robu katastrofe” v 270-milijonski Indoneziji, navaja medijska hiša Al Džazira. Tam prebivalce večinoma cepijo s cepivom kitajskega podjetja Sinovac. Polno cepljenih je manj kot pet odstotkov prebivalcev, iz države pa poročajo o skoraj 20.500 novookuženih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!