Po dramatičnem dnevu na Kosovu se je Vučić najpomembnejšemu vprašanju izognil

Svet 24. Sep 202321:24 3 komentarji
Aleksander Vučić
Marko Djurica/REUTERS

Najpomembnejše vprašanje po nedelji zelo velike napetosti na severu Kosova, ko se je skupina napadalcev več kot 12 ur spopadala s kosovsko policijo, je, kdo so ti do zob oboroženi napadalci bili. In še bolj pomembno: kdo jih je poslal v napad, v katerem so umrli kosovski policist in trije napadalci. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v večernem nagovoru Srbiji dejal, da so bili to Srbi s severa Kosova, ki jim je "dovolj terorja kosovskega premierja Kurtija." Odločno je zavrnil vsa namigovanja, da bi za napadom stal uradni Beograd. A odgovoru na vprašanje, od kod so Srbi s severa Kosova imeli toliko orožja, celo minomete, pa uniforme in blindirano vozilo, se je izognil.

“To je eden od najtežjih dni za našo državo in narod od leta 2004, 2008,” je svoj večerni nagovor začel srbski predsednik Aleksandar Vučić. Kot je povedal, se javnosti ni oglasil prej, saj je želel Beograd sam ugotoviti, kaj se je zgodilo na severu Kosova.

Po njegovih besedah je barikade v obliki dveh tovornjakov postavila skupina Srbov s severa Kosova. Na kraj dogodka je nato prišla kosovska policija, za tem pa je bil v spopadu ubit pripadnik kosovske policije, kar je Vučić obsodil. Ocenil je, da za to ne obstaja opravičilo.

Poudarimo: v današnjih spopadih v kraju Banjska je bil ubit en kosovski policist, še dva pa sta bila poškodovana. Prav tako so bili v spopadih ubiti trije napadalci, enega pa so prijeli. Po Vučićevih besedah sta dva Srba podlegla strelom ostrostrelcev, bojazen pa da obstaja, da morda ne bo preživel še četrti napadalec, saj mu menda niso pravočasno zagotovili pomoči.

Vprašanju novinarke N1 Beograd, od kod so napadalci dobili uniforme in orožje – kot smo že poročali, so imeli tudi blindirano vozilo, srbski mediji pa med drugim poročajo o minometih –, se je srbski predsednik izognil. Dejal je: “V vprašanju vidimo insinuacije, da je uniforme vojske, policije ali koga drugega dala Republika Srbija,” je dejal in dodal, da te uniforme niso bile od srbske vojske ali policije, saj da se te lahko kupi na trgu. Enako po njegovem velja za orožje.

Kosovo
Policija blizu kraja Banjska (Foto: Ognen Teofilovski/REUTERS)

Malo pred tretjo zjutraj se je v naselju Banjska na severu Kosova, kjer živijo večinoma Srbi, znova zgodil zelo resen incident. Kosovska policija je prejela obvestilo, da vhod v naselje Banjska blokirata dva tovornjaka, ki sta videti zapuščena in nimata registrskih oznak. Ko je patrulja prispela na kraj, so napadalci nanju začeli streljati. Po dostopnih informacijah je nato v tamkajšnji samostan vdrla zamaskiranih oborožencev. Iz raško-prizrenske škofije, pod katero spada samostan, so sporočili, da so zamaskirani neznanci z vozilom vdrli skozi zaklenjena vrata.

Več o današnjem dogajanju v prispevku Konec spopada na severu Kosova, ubiti policist in trije napadalci.

Napadalci na Kosovu
Foto: Albin Kurti/X

Da bi se napetosti na severu Kosova lahko tako zaostrile, je Vučić po lastnih besedah že večkrat opozoril, tudi v Bruslju in New Yorku, kamor je ta teden odpotoval na zasedanje Generalne skupščine Združenih narodov.

Spregovoril je o prisotnosti kosovske policije na severu Kosova, kjer živi večinoma srbsko prebivalstvo, in ravnanje vlade v Prištini označil za “Kurtijev teror”, zoper katerega so se uprli tam živeči prebivalci.

Vučić je v nagovoru poudaril, da je edini, ki si želi spopada in vojne, kosovski premier Albin Kurti. “On je edini krivec,” je bil oster srbski predsednik. Dodal je, da je Kurtijeva želja, da se Beograd spopade z Natom. Vučić je ponovno pozval k vzpostavitvi skupnosti srbskih občin na severu Kosova, na kar pa Priština ne pristaja, čeprav je to dogovorjeno Bruslju pred desetimi leti.

Predsednik Srbije je prav tako večkrat poudaril, da Srbija nikdar ne bo priznala neodvisnosti Kosova.

Spomnimo, pred tem je Kurti sporočil, da je bilo napadalcev najmanj 30, s fotografij pa je bilo razvidno, da so bili napadalci oboroženi, oblečeni v uniforme, vozili pa so vozila brez registrskih oznak in upravljali blindirano vozilo. Današnji dogodek je označil za “teroristično” dejanje, podobno tudi predsednica Kosova Vjosa Osmani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje