Kurti dokazuje vpletenost Beograda, močno pa je vznemirila tudi Arena Sport

Svet 01. Okt 202322:47 5 komentarjev
Zajem zaslona/X

Razmere na severu Kosova po hudem incidentu minuli konec tedna, ko se je skupina oboroženih Srbov spopadla s kosovsko policijo, ostajajo zelo napete. Kosovski premier Albin Kurti je na družbenem omrežju X objavil posnetek urjenja napadalcev pred napadom prejšnji teden, kar po njegovem mnenju dokazuje, da so ti imeli polno podporo Beograda. Srbski predsednik Aleksandar Vučić pa je oznanil, da bo Srbija zmanjšala vojaško prisotnost na meji s Kosovom. Za dodatno razburjenje je poskrbel posnetek, ki slavi Srbske napadalce kot heroje, predvajali pa so ga na športnem kanalu Arena Sport, ki ga imajo v svoji shemi tudi ponudniki na ozemlju Kosova.

Po krvavi drami, ki se je minuli konec tedna odvila na severu Kosova, ko so v spopadih s kosovsko policijo umrli trije Srbi, še pred tem pa je bil ubit kosovski policist, se razmere na tem območju še vedno zaostrujejo.

Oblasti v Beogradu na čelu s predsednikom Aleksandrom Vučićem so vpletenost Srbije v incident večkrat zanikale, Priština na čelu s kosovskim premierjem Albinom Kurtijem pa trdi, da je Srbija napadalcem nudila logistično podporo.

Kurti je danes v večernih urah na družbenem omrežju X objavil posnetke urjenja srbskih napadalcev pred napadom. Kosovske oblasti zaradi lokacij urjenja, ki so jih razbrale s posnetkov, zdaj trdijo, da so imeli napadalci polno podporo Beograda. “Teroristi, ki so izvedli napade, so se štiri dni pred napadi usposabljali v Pasuljanskih Livadah, eni od ključnih baz srbske vojske. Druge vojaške vaje so potekale v bazi Kopaonik. Napade je celoti podpirala in načrtovala srbska država,” je ob objavi posnetkov zapisal kosovski premier Kurti.

Da naj bi urjenja srbskih napadalcev potekala pod pokroviteljstvom Beograda, je zatrdil tudi kosovski notranji minister Dželjaj Svećlja. Kot je dejal na današnji novinarski konferenci, so priprave za napad potekale v osrednji Srbiji, kar je razvidno tudi s posnetkov brezpilotnih letalnikov, ki so jih zasegle kosovske oblasti.

“Pri urjenju so sodelovali srbski predsednik Aleksandar Vučić, obrambni minister Miloš Vučević in načelnik poveljstva srbske vojske Milan Mojsilović,” je dejal Svećlja in po poročanju Kosovo online srbski politični vrh obtožil, da je sodeloval pri poskusu “aneksije severa Kosova”.

Zahod poziva k deeskalaciji razmer in umiku srbske vojske s kosovske meje

Razmere na območju pa se kljub ostrim pozivom Zahoda ne umirjajo in ostajajo še vedno zelo napete. S srbskim predsednikom Vučićem je v petek po telefonu govoril ameriški zunanji minister Antony Blinken, ki je Vučića pozval k deeskalaciji razmer na severu Kosova. Ob tem je izrazil upanje, da se čim prej odkrije, kdo stoji za napadom, in polno predanost v nadaljevanju pogovorov med Kosovom in Srbijo, ki že dlje časa potekajo pod okriljem Evropske unije.

Kosovska policija
REUTERS/Ognen Teofilovski

Da, se morajo razmere na tem območju čim hitreje stabilizirati, je poudaril tudi visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Joseph Borrell. Srbsko stran je pozval, da se mora vojska umakniti s kosovske meje, saj da na evropski celini “ni prostora za kopičenje orožja in varnostnih sil”.

Tako Srbija kot tudi Kosovo se morata po mnenju prvega moža evropske diplomacije čim prej vrniti k dialogu, ki ga spodbuja Evropska unija. “To je edina platforma za normalizacijo odnosov med državama,” je med sobotnim obiskom Kijeva poudaril Joseph Borrell.

Vučić: Zmanjšali bomo prisotnost vojske na meji

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je vendarle upošteval pozive Zahoda in napovedal umik srbskih sil z meje s Kosovom. Za časnik Financial Times je tudi zatrdil, da nima namena ukazati vojski prestopa meje s Kosovom in dodal, da bi bila zaostritev konflikta kontraproduktivna.

Okrcal pa je tudi uradni Washington, saj da naj bi bila opozorila ameriške administracije nesorazmerna, ker se število srbskih sil na območju meje s Kosovom po Vučićevih besedah zmanjšuje. “Lani smo imeli v bližini administrativne linije 14 tisoč ljudi, danes jih imamo 7.500 in še to število bomo zmanjšali na 4 tisoč,” je dejal Vučić.

Za “čisto laž” pa je označil navedbe ZDA, da Beograd pošilja vojsko na kosovsko mejo, saj Srbija ne bi imela od tega nobene koristi, saj bi to ogrozilo njen položaj v pogovorih s Prištino pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Streljanje na severu Kosova
Foto: Fatos Bytyci/REUTERS

Bela hiša je namreč v petek sporočila, da je zaznala zbiranje srbskih oboroženih sil na kosovski meji, in Beograd pozvala, naj svojo vojsko umakne, saj bi lahko kopičenje sil pripeljalo do destabilizacije razmer v regiji. Da naj Vučić umakne vojsko z meje, je Srbijo pozvala tudi Priština. “Pozivamo predsednika Vučića in srbske institucije, da takoj umaknejo vso vojsko z meje s Kosovom,” je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina sporočila kosovska vlada.

Po prepričanju uradne Prištine naj bi se enote srbske vojske iz Raške pomikale h kosovski severni meji, enote iz Niša h kosovski severovzhodni meji, enote z Vranja pa k vzhodni meji. Ob tem kosovska vlada še trdi, da je Beograd v petek poslala vojake in policiste na 48 operativnih točk vzdolž meje med državama, tam pa naj bi bili nameščeni tudi protiletalski sistemi in topništvo.

Srbske provokacije na kosovskih televizijskih sprejemnikih

Kljub trditvam srbskih oblasti, da si ne želijo konflikta in eskalacije razmer s Kosovom, pa je prebivalce na severu Kosova močno vznemiril posnetek poklona srbskim napadalcem na nekaterih televizijskih programih.

Kot poroča N1 Srbija, je program Arena Sport, ki jo predvaja več kabelskih operaterjev na Kosovu, v soboto med več športnimi oddajami predvajala posnetke, povezane z napadom v naselju Banjska minuli konec tedna. Posnetke banjskega samostana je spremljal napis: “Zapomnili si bomo! Slava junakom, samostan Banjska.”

Kosovo, televizija, provokacija
Zajem zaslona

Predsednik kosovske neodvisne komisije za medije Jeton Mehmeti je v objavi na Facebooku zapisal, da so ga številni prebivalci Kosova obvestili o spornih posnetkih. Zatrdil je, da bodo stvari temeljito preverili in sprejeli sklepe na naslednji seji kosovskega medijskega regulatorja KPM.

“Sinoči smo od številnih prebivalcev prejeli obvestilo, da nekateri distribucijski operaterji, ki imajo licenco KPM, na svojih programih predvajajo video sporočila, ki ogrožajo državni red in varnost. Začeli smo zbiranje dokazov, jutri pa bomo ugotovitve analizirali, v torek pa se bomo o nadaljnjih korakih odločili po seji komisije,” je zapisal Mehmeti.

Odgovornost za napad, ki se je zgodil minuli konec tedna na severu Kosova v naselju Banjska, je prevzel Milan Radoičić, nekdanji podpredsednik Srbske liste, ki je prevzel odgovornost za nedeljski napad na Kosovu. Nekateri so mu nadeli tudi nadimek “Pablo Escobar regije” in je neformalni vladar severa Kosova, kjer v večini prebivajo kosovski Srbi. V preteklosti se ga je povezovalo s korupcijo in celo z umori. Je lastnik številnih podjetij in do petka je bil tudi podpredsednik Srbske liste, največje politične stranke Srbov na Kosovu. Radoičić je tudi v dobrih odnosih s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Več o tem, kdo je Milan Radoičić in zakaj si je prislužil vzdevek “Pablo Escobar”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje