V Srbiji prijeli Radoičića, ki je prevzel odgovornost za napad na severu Kosova

Svet 03. Okt 202315:07 > 15:27 1 komentar
Milan Radoičić
Foto: N1

Srbsko ministrstvo za notranje zadeve je sporočilo, da so prijeli kontroverznega podjetnika Milana Radoičića, ki je prevzel za napad v Banjski pred dobrim tednom dni in je bil do petka tudi podpredsednik največje politične stranke Srbov na severu Kosova.

Srbski kriminalisti so aretirali Milana Radoičića, ki je v petek prevzel odgovornost za napad v Banjski na severu Kosova, kjer so bili pred dobrim tednom dni ubiti kosovski policist in trije napadalci. N1 Beograd poroča, da so kriminalisti preiskali Radoičićevo stanovanje in druge prostore, zanj pa je bilo odrejeno 48-urno pridržanje.

Radoičića so privedli na višje javno tožilstvo v Beogradu, še piše srbski N1.

Kot smo že pisali, Milanu Radoičiću nekateri mediji na Zahodnem Balkanu pravijo kar neformalni vladar severa Kosova, kjer živi večinoma srbsko prebivalstvo. Prijel se ga je tudi vzdevek “Pablo Escobar regije”. Je lastnik številnih podjetij in do petka je bil tudi podpredsednik Srbske liste, največje politične stranke Srbov na Kosovu. Opisovali so ga kot nekoga, ki se ga vpraša o vsem, kar se dogaja na severu Kosova, in kot nekoga, ki na severu Kosovu nadzira vse kriminalne aktivnosti.

Znano je, da je bil Radoičić doslej v dobrih odnosih s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem. Vučić, ki je sinoči gostoval pri voditeljici in novinarki CNN Christiane Amanpour, se je vprašanju glede usode Radoičića izognil in povedal le, da bo tožilstvo opravilo svojo nalogo in da bodo vsi vpleteni odgovarjali za svoja dejanja.

kosovo, Milan Radoičić
Radoičićeva posest. (Foto: Xhelal Sveçla/Facebook)

Kako je Radoičić pojasnil napad?

“Razlog za našo vrnitev je bil, da opogumimo srbski narod s tega območja v uporu proti terorju, ki ga prenaša vsak dan,” je Radoičić po napadu sporočil v izjavi. Zagotovil je, da je vse logistične priprave opravil sam in da to dejanje ni povezano z njegovo minulo politično dejavnostjo, navaja STA. “O tem nisem obveščal nikogar, niti srbskih oblasti, niti od njih nisem prejel nobene pomoči,” je zatrdil.

Aretacija Milana Radoičića sicer sledi ponedeljkovemu pozivu albanskega premierja Edija Rame in hrvaškega predsednika vlade Andreja Plenkovića, naj Evropska unija in ZDA zoper Srbijo uvedeta sankcije. Albanski in hrvaški premier sta obsodila nasilje srbskih paravojaških sil na severu Kosova in to, da jih Beograd spreminja v junake. Kot je ocenil Rama, je agresija paravojaških enot enako zaskrbljujoča kot reakcija Beograda.