Kolumbijske ulice preplavili protestniki. Predsednik: Gre za mehak državni udar

Svet 22. Apr 202410:19 0 komentarjev
barve kolumbijske zastave na obrazu protestnika
Foto: REUTERS/Luisa Gonzalez

Ulice kolumbijskih mest so bile v nedeljo obarvane v barve državne zastave. Več sto tisoč protestnikov je nasprotovalo politiki predsednika Gustava Petra in načrtovanim zdravstvenim reformam. Predsednik je proteste že obsodil in jih označil za mehak državni udar.

V prestolnici Bogota se je več deset tisoč demonstrantov kljub močnemu dežju odpravilo na trg Bolivar v bližini predsedniške palače.

Številni so mahali s kolumbijskimi zastavami, zdravniki in zdravstveni delavci pa so nosili transparente, s katerimi so izražali nasprotovanje načrtovanim reformam zdravstvenega sistema, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Petro si namreč prizadeva zmanjšati vlogo zasebnih podjetij kot ponudnikov zdravstvenih storitev.

Mnogi so bili tudi kritični do predsednikovih načrtov za končanje šest desetletij trajajočih oboroženih spopadov v državi. Nanj letijo očitki, da popušča v pogajanjih z oboroženimi skupinami ter da pogosto prihaja do kršitev sklenjenih dogovorov.

PROTESTNIKI NA ULICAH
Foto: REUTERS/Luisa Gonzalez

Predsednik države je proteste že obsodil in jih označil za mehak državni udar, katerega cilj naj bi bil preprečitev izvajanja reform. Priznal je, da so množični protesti potekali v Medellinu, Bogoti in Bucaramangi, manjši protesti pa še v 18 drugih mestih.

“Glavni cilj shodov je bil vzklikati Petro ven in zrušiti vlado,” je zapisal na družbenem omrežju X ter pozval k množičnemu shodu v podporo vladi 1. maja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!