Komisar Lenarčič poziva k spuščanju večjih pošiljk goriva v Gazo

Svet 28. Nov 202315:26 0 komentarjev
Janez Lenarčič
Foto: Denis Sadiković/N1

Komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič se je na današnjem dogodku zavzel za povečanje dobave goriva v oblegano Gazo. Po njegovih besedah sta težavi za počasno dobavo goriva dve. Tovornjaki morajo po prečkanju meje pri Rafi varnostni pregled opraviti na oddaljeni točki, Izrael pa še vedno dovoli dostave omejenih količin goriva. Slednje pa ne zadoščajo potrebam v palestinski enklavi, je izpostavil Lenarčič.

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je pozval k povečani dostavi goriva v Gazo in pri tem opozoril, da izraelska omejitev goriva ovira izvajanje humanitarne pomoči. “Pozivamo k povečanju dobave goriva za območje (Gaze),” je dejal Lenarčič na dogodku za novinarje v Bruslju, posvečenem humanitarni pomoči EU.

“Humanitarni dostop bi moral temeljiti na potrebah in ne na omejitvah,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal komisar, ki upa, da bo prišlo do daljše prekinitve ognja v vojni med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas.

Po besedah Lenarčiča se dostava pomoči v Gazo sooča z dvema ozkima grloma. Tovornjaki, ki so vstopali v Gazo prek mejnega prehoda Rafa – edinega prehoda med palestinsko enklavo in Egiptom, so morali opraviti varnostni pregled na točki, oddaljeni 90 minut vožnje. Druga težava pa je, da Izrael dovoli le omejene količine goriva v Gazo, ki “še vedno ne zadoščajo za potrebe” v enklavi.

Lenarčič je dejal, da Bruselj poziva k večji zmogljivosti pregledov tovornjakov in dovoljenju za dostavo večjih količin goriva v Gazo.

Opozoril je, da je gorivo bistveno za humanitarne operacije, bolnišnice, vodne postaje, obrate za razsoljevanje, vodne črpalke in pekarne. “Količine, ki trenutno dnevno vstopajo, za vse to niso dovolj,” je dejal.

Lenarčič je tudi poudaril, da je resolucija Varnostnega sveta ZN s 16. novembra zavezujoča za vse strani in od njih zahteva, da omogočijo “neoviran dostop” za hrano, vodo, zdravila, gorivo in druge potrebne pripomočke za Gazo. Ob tem je pripomnil, da Hamas ali, kot kaže, Izrael ne spoštujeta mednarodnega humanitarnega prava, še poroča AFP.

Države članice EU in humanitarne organizacije skušajo v okviru začasnega premirja med Izraelom in Hamasom, ki je stopilo v veljavo prejšnji petek in bilo v ponedeljek podaljšano za dva dni, zagotoviti pomoč 2,3 milijona prebivalcem Gaze.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!